Gemeente Vlaardingen


Deze winter: controle hondenbelasting

22 januari 2008

Nog deze winter zal de gemeente een hondencontrole houden. Dit omdat het aantal honden dat is aangemeld voor de hondenbelasting, in sommige wijken gedaald is. De gemeente heeft niet de indruk dat er minder honden zijn in Vlaardingen, maar denkt dat de daling te wijten is aan een toename van niet-geregistreerde honden. Misschien is een deel van de Vlaardingse hondenbezitters niet op de hoogte van de wettelijke verplichting de hond(en) binnen twee weken aan te geven bij de gemeente. Of men is simpelweg vergeten de hond aan te melden.

Aanmelding
Iedereen die een hond bezit, maar deze nog niet heeft aangegeven bij de gemeente Vlaardingen wordt in de gelegenheid gesteld om deze vóór 15 februari 2008, nog aan te geven. Wie daarna bij de controle een niet-aangegeven hond blijkt te hebben, krijgt een aanslag hondenbelasting die verhoogd is met een boete. De controleurs zullen bij bezoek overigens niet naar binnen gaan en moeten op verzoek altijd een legitimatie met pasfoto en naam kunnen tonen, ondertekend door burgemeester en wethouders van Vlaardingen.

U kunt uw hond aangeven via internet www.vlaardingen.nl/aangiftehond . Als u niet over internet beschikt, kunt u een
hondenaanmeldingsformulier aanvragen (010-2484000), van 8.00 uur tot 17.00 uur. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk per post een aangiftebiljet, dat u na invulling kunt terugzenden met een portvrije envelop. De hondenaangiften worden gebruikt voor de heffing van hondenbelasting.

Hondenbeleid
De hond is een trouwe makker, maar er zit voor baasjes ook verantwoordelijkheid vast aan zon viervoetige huisgenoot. Zo moet men er voor zorgen dat de omgeving de aanwezigheid van de hond niet als onplezierig ervaart. Bijvoorbeeld door hondenpoep op te ruimen waar dat nodig is. Ook is het belangrijk dat mensen hun hond gehoorzaamheid aanleren. Immers, hoe leuk een speelse hond ook voor de baasjes is, veel mensen zijn bang voor honden. Daarom geldt in vrijwel heel Vlaardingen (met uitzondering van de aangeduide uitlaatgebieden) een aanlijnplicht.

Om (over)last door honden beperkt te houden heeft de Gemeente Vlaardingen in het hondenbeleid een aantal regels vastgesteld. Informatie over dit beleid, de uitlaatgebieden en andere verwante zaken, kunt u lezen op www.vlaardingen.nl/hondenbeleid of aanvragen via telefoonnummer (010) 248 4000. Eenmaal geregistreerde hondenbezitters krijgen de hondenkaart automatisch thuisgestuurd. Op deze kaart staat informatie over de uitlaatplekken in Vlaardingen.