Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
22 januari 2008

Na benoeming nominaties Ei van Columbus nu ook Nederlandse afvaardiging European Business Awards for the Environment bekend

Nederland wederom goede kanshebber voor een Europese milieu award

De Nederlandse afvaardigingen voor de European Business Awards for the Environment (EBAE) zijn bekend: Diligent Energy Systems, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Titan Wood, Meatless, DHV en Campina. In de tiende editie van deze prijs, uitgeschreven door de Europese Commissie, nemen zij het op tegen concurrentie uit heel Europa. Zowel in 2004 als in 2006 wonnen Nederlandse initiatieven in de categorie Internationale Samenwerking. Ook deze editie zet Nederland weer hoog in op deze categorie door twee initiatieven af te vaardigen waarin de Jatrophanoot een hoofdrol speelt.

Europese prijsvraag
Naast Internationale Samenwerking kent de Europese prijsvraag nog een drietal categorieën: Management, Process en Product. Begin april worden de genomineerden voor de vier categorieën bekend gemaakt. Het uitreiken van de prijzen vindt plaats tijdens de Greenweek in Brussel in juni 2008.

De Jatrophanoot
Diligent Energy Systems en het Koninklijk Instituut voor de Tropen doen allebei mee in de categorie Internationale Samenwerking. De Jatrophanoot vormt in beide projecten de basis. De olie die deze noot geeft, vormt een goede basis voor biodiesel. Voor de productie van de noten wordt samengewerkt met lokale boeren in Afrikaanse landen. De lokale Afrikaanse bevolking profiteert zo mee van de veranderende energiemarkt in het Westen.

Ei van Columbus
Het Ei van Columbus vormt de opstap naar de European Business Awards for the Environment. Het Ei van Columbus is de nationale prijs voor duurzaamheid en innovatie. Deze prijs is uitgeschreven door zeven ministeries: VROM, EZ, LNV, OCenW, BZ, VenW en VWS. In totaal kende de prijs 238 inzendingen.



Ingezonden persbericht