Gemeente Dordrecht


Persbericht
Inkomensmonitor Dordrecht-West 2007
Inkomenssituatie in herstructureringswijken stabiel Uit de Inkomensmonitor Dordrecht-West 2007, blijkt dat het aantal midden- en hoge inkomens in dit stadsdeel sinds 2005 met 3% is toegenomen tot 41%. Doordat er verhoudingsgewijs meer huishoudens uit deze inkomensgroep kwamen wonen in het vernieuwde woningaanbod (verkochte huurwoningen en nieuwbouw koopwoningen) heeft dit bijgedragen aan de inkomensstijging in Dordrecht-West.

Dit is in lijn met de ambitie van het gemeentebestuur om het aandeel midden- en hoge inkomens te laten toenemen naar 47% in 2010 en 53% in 2015.

In 2005-2006 zijn in Dordrecht-West 325 huurwoningen verkocht, 271 woningen gesloopt, 9 woningen gerenoveerd en 346 woningen opgeleverd. Het gaat om 680 woningen. Dit is 5% van de totale woningvoorraad in Dordrecht-West (14.000 woningen).

De belangrijkste fysieke herstructureringsprojecten vonden de afgelopen twee jaren plaats in Oud-Krispijn en Wielwijk. Tussen 2005 en 2007 is in deze wijken het aandeel midden- en hoge inkomens gestegen met respectievelijk 9% en 13%. In Nieuw-Krispijn, waar de fysieke herstructurering beperkt is, is het aandeel midden- en hoge inkomens juist gedaald met 14%. In Crabbehof is de situatie nagenoeg gelijk gebleven.

Hoge rapportcijfers
In de afgelopen twee jaren hebben zich meer nieuwe bewoners van buiten Dordrecht-West in Dordrecht-West gevestigd dan in 2004. Het gaat vooral om jonge tweepersoonshuishoudens en één-/tweepersoonshuishoudens van 55 jaar en ouder met een midden- of hoog inkomen. Bewoners van Dordrecht-West waarderen hun woning gemiddeld met een 8,1 en de woonomgeving met een 7,2. De kwaliteit van de woning is de meest genoemde reden om te verhuizen.

De bestaande ruime voorraad betaalbare woningen zorgt ervoor dat er, ondanks de ingrepen in de fysieke voorraad, in Dordrecht-West een vestigingsoverschot is van mensen met een lager inkomen en een vertrekoverschot van mensen met een midden- of hoog inkomen.

De gemeente en de corporaties, Woonbron, Interstede en Progrez, vernieuwen vier Dordtse wijken: Crabbehof, Nieuw-Krispijn, Oud-Krispijn en Wielwijk; gezamenlijk Dordrecht-West. In de periode tot en met 2015 krijgen deze wijken een gevarieerder woningaanbod, wordt in bewoners geïnvesteerd via sociale programma's en wordt de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd.

De inkomensontwikkeling is één van de zaken die de gemeente jaarlijks meet, om in beeld te houden wat het effect is van sloop, verkoop en vervangende nieuwbouw (herstructurering) in het westelijk deel van de stad.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Onderzoekcentrum Drechtsteden (voorheen Sociaal Geografisch Bureau). De gegevens zijn vergaard via Stadspanelonderzoek (alle respondenten woonachtig in Dordrecht-West) en een enquête onder alle huishoudens, woonachtig in woningen die in de periode 2005-2006 zijn aangepakt of wijzigden van huur in koop.




Gemeente Dordrecht