Gemeente Ameland


Creative Village Ameland & Island Festival

Op donderdag 17 januari presenteerden studenten en medewerkers van de Stenden Hogeschool (voormalige Christelijke Hogeschool Noord-Nederland) en de Academie voor Popcultuur hun plannen voor een Island festival en Creative Village op Ameland.

De plannen zijn ambitieus: Ameland laten fungeren als broedplaats voor innovaties en creatieve bedrijvigheid door talenten uit verschillenden disciplines met elkaar te laten samenwerken. Topinstituten als het Cartesius Instutuut, de Kunstacademie in Bremen, de Tempere University in Finland en de University of Sussex in Engeland hebben veel interesse om deel te nemen.

Dit project kan grote voordelen voor Ameland opleveren: denk daarbij aan het toerisme, de eilander jeugd die bij technische innovaties betrokken wordt en misschien in een later stadium zelfs de werkgelegenheid. Vanuit deze invalshoek is onder andere wethouder Will Bakema enthousiast over het plan.

Om te laten zien wat wij ons hier nu bij voor moeten stellen, is het de bedoeling dat de hogescholen in het voorjaar of in de zomer van 2008 een pilotfestival organiseren; een test als het ware.

De hogescholen hebben aan de gemeente gevraagd om deze eerste fase in het traject van onderzoek tot pilotfestival te cofinancieren. Hierover is door het college nog geen besluit genomen.