Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zorgverzekeraar moet vaccin tegen baarmoederhalskanker vergoeden

Capelle a/d IJssel, 22 januari 2008 - De zorgverzekeraar zou vaccinatie tegen baarmoederhalskanker moeten vergoeden. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Meditel in samenwerking met TNS/NIPO. Nu er een vaccin tegen baarmoederhalskanker beschikbaar is, overweegt bijna 70% van de ondervraagde vrouwen zich te laten vaccineren. Bijna de helft van de ondervraagde vrouwen overweegt dochters te laten vaccineren.

Jeroen van Luijk, directeur van Meditel, vreest dat veel vrouwen eerst de vergoeding van het vaccin zullen afwachten, zodat een waardevol vaccin voorlopig onbenut blijft.

Achtergrond
Bijna 80% van de vrouwen komt ooit in contact komt met het Humaan Papilloma Virus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Jaarlijks overlijden in Nederland 250 vrouwen aan deze ziekte, terwijl 13.000 vrouwen per jaar naar de gynaecoloog worden verwezen in verband met een afwijkend uitstrijkje. Sinds vorig jaar is er een vaccin beschikbaar dat bescherming biedt tegen het ontstaan van baarmoederhalskanker veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus.

Over Meditel
Meditel is sinds 1987 gespecialiseerd in zowel preventief- als gericht medisch onderzoek voor verzekeraars, verzekeringstussenpersonen, bedrijven, overheden en particulieren.

Meditel wil een actieve bijdrage leveren aan de terugdringing van baarmoederhalskanker. Daarom heeft Meditel besloten dit vaccin landelijk toe te voegen aan haar bestaande vaccinatieactiviteiten.

Noot voor redactie (