Gemeente Ede

nummer 016 / Ede, 22 januari 2008

Ede start met gescheiden inzameling van plastic

Begin februari start de gemeente Ede met de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. In twee wijken vindt een proef plaats om te bekijken op welke manier het plastic het best kan worden ingezameld. De proef loopt in ieder geval tot en met juli. In de loop van 2008 zal in heel Ede het plastic ingezameld gaan worden.

In Bennekom en de Maandereng kunnen bewoners het plastic verpakkingsmateriaal vanaf februari apart aanbieden. De bewoners ontvangen een brief en folder waarin de proef wordt toegelicht. Daarnaast ontvangen zij speciale zakken om het plastic in te verzamelen. Deelname aan de proef is vrijwillig. Het afval wordt in beide wijken huis-aan-huis opgehaald, maar de wijze van aanbieden is verschillend. De gemeente en de Afvalcombinatie onderzoeken of de zakken het best los aan de weg, of in de lege restafvalcontainer of lege papiercontainer ingezameld kunnen worden. Aan het eind van de proef zal de gemeente de bewoners via een korte enquête naar hun ervaringen en mening vragen.

In ons land is de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval nieuw. Vorig jaar is tussen het bedrijfsleven en de overheid afgesproken dat gemeenten vanaf 2008 verantwoordelijk zijn voor de gescheiden inzameling van het plastic verpakkingsafval. De Edese proef maakt onderdeel uit van een landelijke pilot voor gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. Omdat nog niet bekend is welke manier van inzamelen het meest efficiënt is, worden in meerdere gemeenten verschillende inzamelwijzen onderzocht. Op basis van de resultaten van deze proeven zal besloten worden hoe de inzameling zal worden georganiseerd. Het bedrijfsleven, georganiseerd in Nedvang, betaalt de proef.

De bedoeling van de gescheiden inzameling is om zo min mogelijk afval te verbranden en zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat is goed voor ons milieu en drukt de verwerkingskosten. Plastic verpakkingsafval werd tot nu toe ongescheiden ingezameld en als restafval verbrand. In 2006 was dit in Ede per inwoner 38 kilo.

---