Ingezonden persbericht



- P E R S B E R I C H T -

De Utrechtse Gaten Kaart

Krakers bezetten de Kop van Lombok

Utrecht - dinsdag 22 januari 2007. Een groep krakers heeft dinsdagmiddag het braakliggende terrein op de Kop van Lombok bezet. Zij presenteren de Utrechtse Gaten Kaart, een kaart waarop een selectie van huidige, historische en toekomstige ongebruikte ruimten staan aangegeven. "Stop de afbraak van betaalbare woningen, roep in Utrecht een totale sloopstop af, en vul eerst de gaten." is de oproep.

Gekleed in witte overalls en beschermd door stofmaskers zijn de krakers direct begonnen met het verwijderen van de vervuiling die al drie jaar op het terrein ligt. Tot drie jaar geleden stonden op de Kop van Lombok nog tientallen betaalbare woningen. Die zijn in alle haast gesloopt voordat de plannen rond waren. Nu de plannen gestrand zijn en er geen grof geld meer verdiend kan worden, is er niemand meer die nog haast heeft. Daardoor ligt dit terrein nu bijna drie jaar braak en is een oplossing nog niet in zicht. Voor dit gat zijn ruim honderd mensen hun huis uit geschopt. Zij hadden hier nog jaren kunnen wonen.

Helaas staat de trieste geschiedenis van de Kop van Lombok niet op zich. Het lijkt in Utrecht eerder regel dan uitzondering dat bouwprojecten kort na aanvang, jaren stil komen te liggen. De toekomst van Utrecht ziet er nog veel slechter uit. De gemeente wil bijna 10.000 sociale huurwoningen slopen. Doordat men niet wacht met slopen tot de bouwplannen rond zijn, komen deze terreinen waarschijnlijk ook jarenlang braak te liggen. De Utrechtse Gaten Kaart, die vandaag wordt gepresenteerd, maakt pijnlijk duidelijk hoeveel ongebruikte ruimte Utrecht kent.

Terwijl de vraag naar betaalbare kleinere woningen toeneemt, en de wachtlijsten voor sociale huurwoningen weer groeien, wordt meer dan een kwart van de kernvoorraad sociale huurwoningen in Utrecht gesloopt. Hiervoor worden vooral dure koopwoningen teruggebouwd. Op Alleen stichting Mitros zal over vier jaar 6.200 sociale huurwoningen minder beheren. Het merendeel van de 5.000 sociale huurwoningen die ze gaan bouwen zal bovendien uit de stad verdwijnen en 'in de regio' worden teruggebouwd. "Met een modaal inkomen kan je niet meer terecht in Utrecht. De armen worden de stad uit gejaagd om plaats te maken voor de rijken, die straks de verdubbelde winkel capaciteit van Hoog Catherijne leeg moeten kopen." aldus kraker Rogier.