Gemeente Alphen aan den Rijn

Buitengebied levert maatwerk per p

Visie Buitengebied levert maatwerk per polder

De rode draad in de Structuurvisie Buitengebied van Alphen aan den Rijn is dat er keuzes zijn gemaakt. Deze keuzes zijn bepaald door de kansen die een bepaald gebied heeft. Voor elk van de zeven gebieden in het buitengebied is zo een hoofdrichting vastgesteld over de ontwikkelingen in de toekomst.

Per gebied is op basis van drie themas; namelijk de ruimtelijke kwaliteiten, de economische kwaliteiten en de sociaal culturele kwaliteiten het doel van het gebied bepaalt.
Het is in ieder geval zo dat de recreatieve toegankelijkheid van het buitengebied wordt verbeterd met nieuwe verbindingen. De gemeente investeert daarnaast in sociale en economische banden tussen het buitengebied en de stad.
De gemeente maakt daarbij geen onderscheid meer in agrariërs en niet- agrariërs. Alle grondeigenaren dragen verantwoordelijkheid voor een goed beheer van het buitengebied, zo wordt gesteld in de nota. Wethouder Stan Lyczak vindt dat de visie van Alphen aan den Rijn een heel goede stap is. Samen met grondeigenaren en gebruikers willen we de natuuropgaven realiseren. Om de maatschappelijke ontwikkelingen in het buitengebied in goede banen te leiden hebben we in deze visie aangegeven wat en waar gewenst is. Boskoopse teelten en vestiging van nieuwe glas- of sierteelt worden bijvoorbeeld niet toegelaten.

Hierbij een overzicht van de hoofdkeuzes die per gebied met de visie zijn verwoord:

* Polders tussen Aarlanderveen, Aarkanaal en Oude Rijn Economische ontwikkeling van en voor de weidebouw
* Polder Steekt (tussen Oude Rijn en N11) Ruimte voor nieuw wonen, werken en nieuwe zorg in het groen
* Polder Steekt (ten zuiden van de N11)
Ruimte voor industriële of grootschalige rundveehouderij
* Zaanse Rietveld
Ruimte voor combinaties van agrorecreatie, natuur en weidebouw
* Gnephoek en Vrouwgeest
Landschap en cultuurhistorie als basis voor beperkte stedelijke ontwikkelingen en weidebouw

* Vierambacht en Nieuwkoop
Ruimte voor akkerbouw en veeteelt

* Oudshoorn
Recreatie

De visie is opgesteld na uitvoering overleg met belangstellenden en belanghebbenden. Zo zijn er in juni en september 2007 2x3 bewonersavonden georganiseerd, is er twee keer met maatschappelijke organisaties overlegd en is er een bijeenkomst geweest met buurgemeenten en met experts op het gebied van plattelandsontwikkeling uit andere gemeenten.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn