Gemeente Alphen aan den Rijn

voor hulp bij het huishouden omhoog

Persoonsgebonden budget voor hulp bij het huishouden omhoog

Alphenaren die recht hebben op een persoonsgebonden budget gaan mogelijk meer geld krijgen. Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen inwoners, die hulp bij het huishouden nodig hebben, deze hulp zelf regelen en betalen. Het uurbedrag voor eenvoudige hulp bij het huishouden stijgt met 3,10 naar 16,10, een stijging van 25%. Het uurtarief voor de uitgebreidere hulp (categorie 2) stijgt van 19,40 naar 21,58. De gemeenteraad neemt een definitief besluit over verhoging van het pgb.

In 2006 heeft de gemeenteraad als onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning de persoongebonden budgetten vastgesteld. In de voorbereiding van dit besluit is uitgebreid gesproken met de belangenorganisaties APG en OSO. Er is toen afgesproken het tarief voor het pgb te koppelen aan het laagste tarief voor huishoudelijke hulp via de thuiszorg. Immers, een pgb is vooral bedoeld voor mensen die zelf particulier de hulp willen regelen. Als een thuiszorgaanbieder voor een bepaald bedrag hulp kan leveren, dan moet een pgb-houder die particuliere relaties inschakelt dit zeker kunnen. De voordeligste thuiszorgorganisatie die in Alphen de huishoudelijke hulp regelt, vraagt voor de eenvoudige hulp 13.

In de loop van 2007 is echter gebleken dat dit tarief toch aan de lage kant is. Ook bleek in de loop van 2007 dat de thuiszorgaanbieders in het hele land bij de aanbestedingen te lage tarieven geoffreerd hebben. Sommige thuiszorgaanbieders zijn hierdoor ook in de problemen gekomen. De aanname dat het redelijk zou zijn het pgb te koppelen aan het laagste aanbestedingstarief, lijkt dan ook niet meer reëel.

Vastgesteld is dat het bestaande niveau onvoldoende mogelijkheden biedt de vereiste hulp in te kopen. Het sluit niet aan bij de wens van de gemeente dat de Wmo mensen zo ruimhartig mogelijk in staat moet stellen zelfstandig en volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het college stelt voor de wijziging met terugwerkende kracht te laten ingaan op 1 januari 2008.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn