Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 22 januari   |
|2008                                              |


1. Woningvoorraad groeit verder
De woningvoorraad is het afgelopen jaar gegroeid met circa 10.000 woningen. Exacte gegevens zijn in maart bekend. Uit de voorlopige cijfers in de voortgangsrapportage blijkt hoe dan ook dat de woningbouwproductie aantrekt. De komende tien jaar zal de Brabantse woningvoorraad met ongeveer 100.000 woningen moeten toenemen. De provincie moet hierover in gesprek blijven met de gemeenten. Uit de cijfers blijkt dat landelijke gebieden het beter doen dan de steden. Ook regionaal zijn er verschillen. De regio's Midden-West- en Noordoost-Brabant scoren beter dan Zuidoost-Brabant, waar de groei achter blijft bij de prognoses. Analyses van de gemeentelijke plannen voor nieuwbouw laten zien het aandeel appartementen te groot is en dat er te weinig goedkope koopwoningen zijn.

2. Aankopen EHS
Gedeputeerde Staten hebben besloten om een samenwerkingsovereenkomst tussen provincies, Natuurmonumenten en de Landschappen aan te gaan over aankopen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Verder is de bijbehorende provinciale subsidieregeling vastgesteld. Daarmee hoeven gemeenten die gronden voor de EHS verkopen niet langer een deel van de opbrengst te investeren in natuur en landschap. Dat is niet meer nodig omdat alle gemeenten zich via een bestuursovereenkomst hebben verbonden aan het realiseren van de reconstructie- en gebiedsplannen.

3. Subsidies natuur en landschap
Gedeputeerde Staten hebben voor 2008 subsidieplafonds vastgesteld voor de Beleidsregel subsidie natuur en landschap. Het gaat dan om herstel en aanleg van landschapselementen, natuurbouw, biotoopverbetering en vrijwilligers
(E 319.000), instandhouding landschapselementen 'Dijk van een landschap'
(E 10.000) en natte ecologische verbindingszones (E 1.875.000). Verder is er
E 1.850.000 beschikbaar voor overige ecologische verbindingszones en
E 400.000 voor de ontsnippering van gemeentewegen. Het subsidieplafond voor herstel en behoud van monumentale lanen op landgoederen wordt later dit jaar vastgesteld.

4. Maatschappelijke stages
Het genereren van maatschappelijke stageplaatsen door het enthousiasmeren van organisaties en het ondersteunen van scholen bij de invoering van maatschappelijke stages. Dat is de basis van een notitie die Gedeputeerde Staten zenden aan de commissie Zorg en Welzijn van de provincie. De notitie wordt in de commissie gebruikt voor een discussie over de rol van de provincie met betrekking tot maatschappelijke stages. Voor deze stages en voor vroegtijdig schoolverlaten is de komende jaren bij elkaar drie miljoen euro beschikbaar.

5. Nieuwe waterschapsreglementen
Het totaal aantal zetels van de algemene besturen van de Brabantse waterschappen bedraagt het wettelijke maximum van 30. Dit geeft volgens Gedeputeerde Staten de ruimte om tot maximaal 9 geborgde zetels te gaan. De criteria voor de toedeling (geborgd/natuur/landbouw/bedrijven) per waterschap staan in een Memorie van Antwoord aan Provinciale Staten inzake de nieuwe waterschapsreglementen.

6. Affakkelen BASF Antwerpen
Gedeputeerde C. Steffens heeft tijdens een raadsvergadering van de gemeente Woensdrecht medio december 2007 BASF Antwerpen gewezen op haar verantwoordelijkheid voor actieve communicatie met de omgeving en voor uiterste inspanningen om hinder zoveel als mogelijk te beperken. BASF was uitgenodigd om de raad te informeren. Dit naar aanleiding van het langdurig affakkelen door het Belgische bedrijf. Dit schrijven Gedeputeerde Staten als antwoord op vragen van de D66-statenfractie.

7. Planning en control 2008
Gedeputeerde Staten hebben de planning voor de totstandkoming en verzending aan Provinciale Staten van de planning en controlstukken 2008 vastgesteld. Dit betreft onder meer de jaarstukken 2007, de voorjaarsnota, de managementsrapportages, de begroting 2009 en de najaarsbrief 2008.

8. Nieuwe co-financieringsregeling verkeer
De co-financieringsregeling verkeer en vervoer wordt zodanig aangepast dat het budget voor 2008 en 2009 voor o.a. het toegankelijk maken van bushalten maximaal E 3.669.500 bedraagt. Het betreft bushalten die niet de eerste prioriteit hebben. Een groot deel van alle bushalten moet voor 2010 zijn aangepast voor minder-validen.

9. Verslag werkbezoek varkenshouderij Duitsland
Een delegatie o.l.v. gedeputeerde Paul Rüpp heeft van 19 tot en met 21 november 2007 een bezoek gebracht aan de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen. Doel was een kennismaking met de Duitse varkenshouderij, waarin veel Brabantse ondernemers actief zijn. Daarnaast zijn ervaringen uitgewisseld met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw en Milieu van de deelstaat Saksen-Anhalt. Gedeputeerde Staten hebben het verslag van het werkbezoek vastgesteld.

10. Ambulances
Gedeputeerde staten hebben minister Klink om uitbreiding van het uitvoeringsbudget voor ambulancezorg gevraagd. Hoewel het spreidingsplan ambulancezorg van de provincie voldoet aan de door de rijksoverheid gestelde norm blijken in de buitengebieden van de provincie bij spoedeisende ritten veel overschrijdingen van de aanrijtijden voor te komen. Dit kan alleen worden opgelost door de inzet van extra ambulances. De aanvullende middelen zijn voor extra ambulancecapaciteit bedoeld.

11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Sint Oedenrode voor het vergroten van 26 vakantiewoningen tbv Rooij Cambiance de Kienehoef, de gemeente Rucphen voor het bouwen van een ruimte voor ruimte woning aan de Hoeksestraat nr 12, de gemeente Uden voor uitbreiding van een verkooppunt voor motorbrandstoffen op bedrijventerrein Loopkant/Liessent, de gemeente Maasdonk voor splitsing van een langgevelboerderij Heeseind 31, de gemeente Bergen op Zoom voor de herontwikkeling van twee winkelpanden aan de St Josephstraat 47-51, de gemeente Oosterhout voor het oprichten van twee kunstobjecten in boswachterij Dorst, de gemeente Nuenen voor het plaatsen van een werktuigenloods aan het Hool 15, de gemeente Waalwijk voor het uitbreiden van een winkelpand aan de Stationsstraat 38, de gemeente Oosterhout voor het realiseren van een woning aan de Houtsesteeg te Den Hout, de gemeente Bergeijk voor de uitbreiding van een supermarkt en de aanleg van een parkeerterrein aan de Dorpsstraat 55 en 65 te Luyksgestel, de gemeente Breda voor de nieuwbouw van een fietshandel aan de Oosterhoutseweg.

Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 15 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Sint Oedenrode voor het gebruik van een bijgebouw als mantelzorgwoning.

Gedeputeerde Staten hebben het vastgesteld bestemmingsplan Veldmolen Oost en het vastgesteld bestemmingsplan Volkel West van de gemeente Uden gedeeltelijk goedgekeurd, hebben de gevraagde verklaring van geen bezwaar voor het verplaatsen van een rundveebedrijf uit de kom van Casteren afgegeven en hebben besloten tot categorie-aanwijzing voor ontwikkelingen uit de gemeentelijke visie woongebied Meerendonk van de gemeente Den Bosch.