Gemeente Someren


Nota geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening 15-01-2008 Officiële start Waterdael III 15-01-2008
Groenlicht vaste oeververbinding Sluis X 15-01-2008 Nota geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening Burgemeester en wethouders van Someren maken bekend, dat met ingang van 1 januari 2008 de gemeentelijke nota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening in werking is getreden.

De nota Geluidbeleid industrielawaai en vergunningverlening is in december door de Raad vastgesteld en gaat van kracht op 1 januari 2008. De nota is geldig tot 1 januari 2015. Vanaf 1 januari 2008 voert de gemeente Someren een eigen geluidbeleid voor het aspect industrielawaai. Hiermee is de gemeente beter in staat de gewenste geluidskwaliteit op de langere termijn na te streven. In de nota staan de beleidsregels beschreven die zullen worden gebruikt voor het beoordelen van het aspect geluid in bijna alle aanvragen om een milieuvergunning en/of melding Wet milieubeheer die vanaf 1 januari 2008 bij de gemeente worden ingediend.

Belangrijk onderdeel van de nota Geluidbeleid is de plankaart. Op deze plankaart is voor élk deel van het grondgebied Someren vastgelegd wat het gewenste geluidniveau is. De gewenste situatie hoeft niet overeen te komen met het heersend geluidsniveau. De plankaart met de richtwaarden per gebied is ook tot stand gekomen door rekening te houden met de beleidsvelden op het gebied van gemeentelijk, ruimtelijk ordenings- en economisch beleid. Bij het beoordelen van het geluidsaspect van een nieuwe aanvraag om een vergunning of melding vindt toetsing vanaf nu plaats aan de hand van het omschreven, gewenste geluidniveau uit de nieuwe nota Geluidbeleid.

Iedereen kan kennis nemen van de inhoud van de nota en de plankaart via onze website, via de knop Raads Info - boven in menu Regelgeving - Beleidsnotas - kopje Milieu en water Geluidbeleid Industrielawaai en vergunningverlening.

Verder wordt de nota toegezonden aan de meest belanghebbende bestuursorganen, overheidsorganen, relevante belangenorganisaties en de natuurlijke of rechtspersonen die bij de voorbereiding waren betrokken en/of die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen.
De nota kent, zoals andere milieubeleidsplannen, geen bezwaar- en beroepsmogelijkheid.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieuzaken, telefoon 0493-494888, bereikbaar tussen 9:00 en 12:30 uur. Officiële start Waterdael III
Op donderdag 10 januari jl. vond de officiële start plaats van het woningbouwproject Waterdael III. Tijdens deze bijeenkomst werd een projectbord onthuld aan de Muldersweg, ter hoogte van de Burgemeester Roelslaan. Deze uitbreidingslocatie, globaal begrensd tussen de Muldersweg, de Keizerstraat en de doorgetrokken Burgemeester Roelslaan is met in totaal circa 430 woningen het grootste woningbouwproject de komende tien jaar in Someren.
foto van de onthulling van het projectbord Waterdael III lees verder>>
Groenlicht vaste oeververbinding Sluis X
Op donderdag 10 januari jl. is na een lange tijd van voorbereidingen groenlicht gegeven voor de aanleg van een vaste oeververbinding bij Sluis X.
luchtfoto van Sluis X - foto Peter van Schalen
Foto: Peter van Schalen
Vaste oeververbinding
Door middel van een viaduct wordt de Laan ten Boomen aangesloten op de Dijkstraat. De huidige aansluiting op de Kanaaldijk (N266) komt daarbij te vervallen. Vanaf de Laan ten Boomen wordt een nieuwe verbinding gemaakt met de rotonde die aansluit op de A67. Stagnatie
De uitvoering van de vaste oeververbinding nabij Sluis X heeft enige stagnatie opgelopen vanwege bezwaren op de bestemmingsplanwijzi-gingen in Asten en omdat de benodigde grond in Asten nog niet geheel in eigendom was.
Planning
De Provincie verwacht dat het werk in 2008 op de markt wordt gebracht. De precieze planning is nog niet bekend. De verwachting is dat in de tweede helft van 2008 met het werk gestart wordt en dat het in 2009 gereed is.
Hermeandering de Aa
Door de verwerving is het ook mogelijk de door het waterschap uit te voeren hermeandering van de Aa gestalte te geven. Hierdoor is het mogelijk een nuttig en aantrekkelijk stukje landschap te realiseren.
logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Start campagne:
Minder drinken, ook in Someren

Onder grote belangstelling is op 26 oktober een unieke campagne van start gegaan die gericht is op het terugdringen van het alcoholgebruik van met name jongeren. De gemeente hoopt met deze campagne te bereiken dat de Somerense jeugd op latere leeftijd met drinken begint en dat het overmatig alcoholgebruik vanaf 16 jaar wordt teruggebracht.

Campagne

De campagne heeft als slogan: minder drinken, ook in Someren. Het eigen Somerens beeldmerk zal de herkenbare en bindende factor zijn van de activiteiten die verschillende organisaties uitvoeren. Tijdens een startbijeenkomst in de Ruchte hebben alle deelnemende organisaties hun activiteiten gepresenteerd.

Een onderdeel van de campagne is de website
www.minderdrinkenookinsomeren.nl, die informatie geeft over de campagne en de risicos van alcoholgebruik.

Waarom deze campagne?

Alcoholgebruik op jonge leeftijd vormt een groot risico voor de gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn alcoholvergiftiging, black-out, seksueel geweld, hersenschade en verslaving.

Landelijke campagnes om het alcoholgebruik onder de jeugd terug te dringen hebben tot nu toe niet het gewenste effect gehad. De gemeente Someren is daarom trots dat een groot aantal partijen bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen om dit probleem nu samen op lokaal niveau aan te pakken. Dit zijn o.a. Novadic-Kentron, de GGD, Onis (o.a. jongerenwerk), het onderwijs, Gezondheidswijzer, politie, Maatschappelijke Dienstverlening, ouders, horeca, jongerencentra, sportverenigingen en dorps- en wijkraden.

Inhoud campagne

Enkele activiteiten zijn de actie Pimp my keet, huiskamerbijeenkomsten voor ouders, een interactieve theaterproductie en ouderavond voor het voortgezet onderwijs en een activiteitenprogramma voor alle basisscholen. Ook zullen er happenings plaatsvinden bij diverse uitgaansgelegenheden waar veel jongeren komen. Volgende week leest u op de gemeentepagina meer over de activiteiten. Maar u kunt hiervoor ook terecht op de website.

Alcohol in Someren

De campagne is een uitwerking van het beleidsplan alcohol- en drugsbeleid in Someren veilig en verantwoord. Aanleiding voor dit beleidsplan is het onderzoek dat de GGD heeft gedaan naar het alcoholgebruik onder jongeren in de regio. Hieruit bleek dat de jeugd in Someren het meeste drinkt van de hele regio. Grote zorg daarbij is dat de Somerense ouders hier weinig moeite mee lijken te hebben. Slechts drie procent van de ouders raadt het af en één procent verbiedt het.

staafdiagram alcoholgebruik in de regio - bron GGD Zuidoost-Brabant

Brief voor ouders:
Geen Alcohol onder de 16

Alcoholgebruik op jonge leeftijd vormt een groot risico voor de gezondheid. Daarom is het voor jongeren onder de 16 niet toegestaan om alcoholhoudende drank te kopen. Kinderen zijn dus van hun ouders of andere volwassenen afhankelijk als zij alcohol willen kopen of drinken.

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat vooral ouders een heel belangrijke rol spelen in het alcoholgebruik van hun kind. Zij bepalen op welke leeftijd ze het goed vinden dat hun kind alcohol drinkt. Onderzoek laat zien dat de meeste kinderen voor het eerst drinken tussen hun 11e en 13e levensjaar.

De gemeente stuurt daarom alle ouders van kinderen in groep 7 en 8 deze week een brief voorzien van het nieuwste informatiemateriaal. Hierin wordt gewezen op de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd en de mogelijkheden om als ouder invloed uit te oefenen op het drinkgedrag van je kind.

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Deze actie maakt deel uit van de campagne 'Minder drinken ook in Someren!. Hierin wordt samengewerkt door een groot aantal organisaties.

De gemeente hoopt ook te kunnen rekenen op de steun van de Somerense ouders, in haar strijd voor een gezonde jeugd!

Affiches verspreid:
Ook wij doen mee en zeggen nee!

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Afgelopen week ontvingen alle supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden sportkantines, gemeenschapshuizen en jongerencentra een affiche om extra te onderstrepen dat geen alcohol wordt verkocht aan kinderen onder de 16 jaar. De verkoper van alcohol is immers wettelijk verplicht vast te stellen wat de leeftijd van de koper is. Bestaat hierover twijfel dan wordt er gevraagd naar een legitimatiebewijs.

Uit onderzoek van de Universiteit Twente is gebleken dat jongeren van 15 jaar bijna overal in de regio drank mee krijgen. Ook in Someren zijn de onderzoekers samen met 4 jongeren op pad geweest. In sportkantines was het aantal succesvolle drankaankopen 100%, gevolgd door de cafés (95%) en de supermarkten (91%).

Bij een overtreding kan de verkoper hiervoor een flinke boete krijgen, maar natuurlijk ligt hier ook een verantwoordelijkheid bij de klant. Het is daarom de bedoeling dat deze affiche wordt opgehangen op een plek die goed zichtbaar is.

Deze actie maakt deel uit van de campagne van de gemeente Someren en het SRE om het overmatig alcoholgebruik onder de jeugd terug te dringen. Een groot aantal partijen levert hieraan op dit moment al een bijdrage, waaronder ook de horeca en sportverenigingen. Zo heeft een voetbalvereniging in haar clubblad aangegeven absoluut geen alcohol meer te zullen schenken aan jongeren onder de 16 jaar. Belangrijke reden hiervoor is de wettelijke verplichting, maar de vereniging vindt het ook belangrijk op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van de jeugd. Alcohol en sport gaan hierin niet samen. De voetbalclub roept ook de ouders op om dit besluit te steunen.

De gemeente hoopt dat de affiche Ook wij doen mee en zeggen nee! de verkooppunten zal helpen om jongeren, ouders en andere begeleiders bewust te maken van de noodzaak van een strenge naleving van de wet.

logo Minder drinken ook in Someren met link naar de website

Minder drinken ook in Someren
Alcohol een dikmaker?

In het kader van de alcoholcampagne verschijnen er regelmatig artikelen over alcohol. Een op de zeven Somerense jongeren tussen de 12 en 17 jaar drinkt zelfs meer dan 20 glazen in de week. Someren staat daarmee bovenaan in Zuidoost-Brabant. Alcoholgebruik op jonge leeftijd brengt grote risico's mee voor de gezondheid en veiligheid van uw kind. Met deze artikelen hoopt de gemeente haar inwoners hiervan bewust te maken. Dit artikel gaat over de calorieën die in alcohol zitten.

Alcohol is erg calorierijk. In 1 gram alcohol zitten 7 kilocalorieën. Dat is bijna net zo veel als in 1 gram vet (9 kcal) en meer als in 1 gram suiker (4 kcal). Het teveel aan calorieën dat je binnenkrijgt wordt opgeslagen als vet. Daarnaast bevatten veel alcoholische drankjes of mixjes veel suiker, waardoor je nog meer calorieën binnenkrijgt. Alcohol heeft bovendien nog eens een extra dikmakend effect, doordat het de afbraak van het vet uit de voeding vertraagt en er zo voor zorgt dat je meer vet opslaat.
Aantal calorieën per drankje
Drank alcohol% Calorieën Glas bier 5% 102,5 kcal Glas wijn 11% 82 kcal Glas Jenever 35% 50 kcal Mixdrankje 5,7% 146 kcal Glas light frisdrank - 1 cal
Appelsap - 74 kcal

Bron: Voedingscentrum

9 kroketten
In alcohol zitten dus over het algemeen veel calorieën. Zo zitten in een mixje bijna evenveel calorieën als in een kroket. Wanneer je 10 mixjes drinkt komt dit overeen met het eten van 9 kroketten.

Meer informatie:
www.alcoholinfo.nl
www.novadic-kentron.nl