Gemeente Lansingerland


Stationsgebied Bleizo visitekaartje voor Lansingerland en Zoetermeer Stationsgebied Bleizo visitekaartje voor Lansingerland en Zoetermeer

De colleges van B&W van Lansingerland en Zoetermeer willen graag dat er een nieuw NS-station Bleizo op het traject Den Haag-Gouda wordt aangelegd. Om dit station mogelijk te maken is een goede inrichting van het gebied rond het station noodzakelijk.

De colleges hebben de raden voorgesteld samen te werken bij de ontwikkeling van dit gebied. De komst van een openbaar vervoerknooppunt waar de trein, RandstadRail en de ZoRo-bus samenkomen, is van groot belang voor de economische ontwikkeling in het gebied. De gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland nemen hierover eind januari een besluit.
Stationsgebied BlieZo visitekaartje voor Lansingerland en Zoetermeer

Een nieuw station voor goede bereikbaarheid

Het nieuwe station is gepland op de kruising van de Oosterheemlijn en de spoorlijn Den Haag-Gouda, net ten oosten van het bedrijfsterrein van Siemens. Het is onderdeel van het regionale spoornetwerk Stedenbaan, dat de bereikbaarheid in het zuidelijk deel van de Randstad verbetert en zorgt voor meer samenhang in het gebied.

1000 nieuwe instappers

Een nieuw station heeft minimaal 1.000 nieuwe in- en uitstappers per dag nodig. Om dit te halen zijn minimaal 25.000 arbeidsplaatsen in de directe omgeving van het station vereist. Dit wordt niet gehaald met de bestaande plannen voor de inrichting van de bedrijventerreinen Prisma en Hoefweg-Zuid. Een concentratie aan arbeidsplaatsen in de directe omgeving van het station is noodzakelijk.

Landschap als Podium

faciliteitenstrook De gemeenten Zoetermeer en Lansingerland hebben laten onderzoeken hoe de stationsomgeving ontwikkeld kan worden. Het ontwikkelde plan Landschap als Podium heeft de voorkeur van de beide colleges omdat dit het beste voldoet aan de gestelde eisen voor de komst van een station en omdat het de gebieden in de directe omgeving met elkaar verbindt.

Landschap als Podium bestaat uit:


· boogvormige overkapping over de A12 met wandelgebied en vrije busbaan;


· kantoorgebouwen rond het station van acht tot veertien verdiepingen;


· interessante architectuur in een parkachtige omgeving;


· totaal 80.000 m2 vloeroppervlak, uitbreidingsmogelijkheid tot 150.000 m2;


· parkeergarages onder de kantoren;


· P+R bij het station, zoveel mogelijk uit het zicht;


· RandstadRailhalte op de verlengde Oosterheemlijn bij station Bleizo;


· ZoRo-bushalte (verbinding Zoetermeer - Rotterdam) bij station Bleizo;


· faciliteitenstrook met gemeenschappelijke faciliteiten voor bedrijven;


· brede groenstroken en groenere kavels in Hoefweg-Zuid en Prisma.

Verhuizing van TenneT

In het Bleizogebied ligt het transformator- en schakelstation van TenneT, de landelijke energienetbeheerder. TenneT wil dit hoogspanningsstation uitbreiden, en zit daarmee station en kantoorontwikkeling in de weg.

TenneT is bereid te verhuizen naar een locatie in Hoefweg-Zuid. In februari moeten de benodigde procedures starten zodat TenneT op tijd kan bouwen. De gemeenten Lansingerland en Zoetermeer schieten de extra kosten voor, deze worden later met de opbrengsten van het plan weer terugverdiend.

Voordelen voor Lansingerland en Zoetermeer

boogvormige overkapping over de A12

De colleges van burgemeester en wethouders van Zoetermeer en Lansingerland zijn enthousiast over de plannen in het Bleizo-gebied, want een goed openbaar vervoerknooppunt is positief voor de economische ontwikkeling in het gebied. Er komen duizenden arbeidsplaatsen bij. Bovendien maakt het de ontwikkeling van een hoogwaardig kennis- en handelscentrum voor de glastuinbouw in Lansingerland mogelijk. Het geeft Zoetermeer de mogelijkheid de binnenstedelijke gebieden anders in te richten doordat bedrijvigheid naar Bleizo doorschuift. In deze gebieden ontstaat dan de mogelijkheid andere functies onder te brengen. De plannen leveren bovendien op termijn geld op.

Raden besluiten eind januari

Op 16 december zijn de plannen rond Bleizo besproken in de raadscommissies. De gemeenteraden van Zoetermeer en Lansingerland beslissen achtereenvolgens 28 en 31 januari of ze akkoord gaan met het voorstel van hun college om:


· de plannen voor Landschap als Podium verder uit te werken;


· in te stemmen met de verplaatsing van TenneT;
· samen op te trekken bij het realiseren van de ontwikkelingen.

De getoonde afbeeldingen geven een globale indruk hoe het Bleizo-gebied eruit kan komen te zien.