Gemeente Vlaardingen


Carlo van Dam sportman van het jaar

22 januari 2008

Sportman van het jaar 2007
De succesvolle Vlaardingse formule 3 coureur Carlo van Dam werd tijdens de huldiging van de Vlaardingse sportkampioenen op zaterdag 19 januari, in het sportcentrum Polderpoort, uitgeroepen tot sportman van het jaar 2007. De Vlaardinger werd het afgelopen seizoen winnaar van het Europese circuit in de formule 3, het officieuze Europese kampioenschap.

Carlo van Dam

Carlo van Dam reageerde verrast vanuit Japan, waar hij onderhandelingen voert met enkele sponsors voor het komende seizoen en ook een trainingsstage afwerkt. Dit had ik niet verwacht, liet Carlo van Dam in een telefonische reactie weten in het sportcentrum Polderpoort. Ik wist dat er flinke wat concurrentie bestond bij de uitreiking van deze prijs. Ik ben erg blij dat ik het toch ben geworden, aldus Carlo van Dam, die zijn vader had afgevaardigd naar deze uitreiking om deze prestigieuze prijs in ontvangst te nemen. Carlo van Dam onderhandelt in Japan om de mogelijkheid te onderzoeken of hij bij een fabrieksmerk onderdak kan krijgen. Lukt dat, dan is de kans niet uitgesloten dat ik voor een paar maanden in Japan blijft om daar op de diverse circuits te rijden, aldus de gelukkige winnaar van de sportprijs, die er alles op heeft gezet om een kans te maken uiteindelijk in een formule 1 wagen te rijden. Dat is natuurlijk het uiteindelijke doel, maar of dat lukt is van zoveel factoren afhankelijk, maar ik doe natuurlijk mijn best, aldus Carlo van Dam. De Vlaardinger werd in Japan voor deze uitreiking uit zijn bed gebeld. Het is hier negen uur later dan in Nederland, dus ik ga nog maar even lekker naar bed, maar wel met een goed gevoel nu ik deze titel heb binnengehaald, liet Carlo van Dam nog weten.

De autocoureur versloeg in de race naar deze titel triatleet Rob van Zanten en zwemmer Jurriën Hartman van ZV Vlaardingen. Carlo van Dam veroverde al eerder de sportprijs van de gemeente Vlaardingen voor het beste sporttalent van het jaar.

De vader en moeder van Carlo van Dam nemen de prijs van wethouder Jan Roberegt in ontvangst.

Aanmoedigingsprijs van het jaar 2007
De sfeervolle en feestelijke huldiging van de sportkampioenen kende ook een nieuw onderdeel. Voor de eerste keer deden de sporters met een beperking mee met een eigen categorie. De prestaties van deze sportmensen groeien met het jaar en verdienen een eigen beoordeling, hoewel het ook niet is uitgesloten, dat een sporter met een beperking met een uitzonderlijke prestatie ook nog kan meedingen naar de prijs van sportman of vrouw van het jaar.

John Vink, de succesvolle handbiker ontving deze aanmoedigingsprijs voor de eerste keer. De Vlaardinger, die al een succesvolle sportcarrière achter de rug heeft, werd afgelopen seizoen Nederlands kampioen bij het tijdrijden en tweede in het nationale circuit van handbikers, een competitie van twaalf wedstrijden in binnen- en buitenland.

De Vlaardinger was blij verrast met deze prijs. Ik ben al eerder genomineerd geweest voor de prijs van sportman van het jaar, maar verloor ik de verkiezing van Olympisch kampioen Mark Huizinga, aldus John Vink na de prijsuitreiking. Ik ben heel blij dat wij nu een eigen categorie hebben bij deze verkiezing, op deze manier komt het sporten voor mensen met een beperking weer duidelijk in het nieuws. John Vink versloeg bij deze verkiezing wielrenner met een beperking Gideon Elve, die op de World Transplant Games in Thailand een fraaie vierde plaats veroverde op de tijdrit over 5 kilometer en de judoka met een verstandelijke beperking Frank Amiabel, die goed presteerde op enkele judotoernooien in Nederland.

John Vink won de aanmoedigingsprijs voor mensen met een beperking. Achter hem Gideon Elve en Frank Aniabel.

Sportprijs van het jaar 2007
De sportprijs voor het opvallendste sporttalent in 2007 ging naar karateka Mike van Vliet. De jeugdige sportman van de sportschool van Egbert Thomas werd Nederlands kampioen in het kyokuskin karate en maakt deel uit van de nationale jeugd karateploeg. Judoka Gabriëlla Brussé en petanque-speler Davey Kooiman van de jeu de boulesclub Vlaardingen moesten genoegen nemen met de tweede en derde plaats.

Een verraste Mike van Vliet (links) die de sportprijs van de gemeente ontving. Naast hem Davey Kooiman.

Sportploeg van het jaar 2007
De tennisclub Holy werd uitgeroepen tot sportploeg van het jaar 2007. De grootste Vlaardingse tennisclub veroverde het kampioenschap van de hoofdklasse en promoveerde naar de eredivisie, de hoogste klasse in het Nederlandse tenniscircuit. Wouter Koning, Maurice Kramer, Sander Kruis, Joao Verela en Enrico de Boer schreven voor hun club geschiedenis met dit resultaat.

Joao Varela was erg blij met deze prijs. Wij hebben Vlaardingen op de tenniskaart gezet met onze prestatie van het vorige seizoen, liet de tennisser weten. Volgend seizoen is er toptennis te zien op de banen van Holy aan de Willem de Zwijgerlaan. De voetbalvereniging Victoria 04 en de korfbalclub Oranje Nassau werden tweede en derde.

Het team van de tennisclub Holy met Maurice Kramer, Enrico de Boer en Joao Varela.

De winnaars kregen uit handen van sportwethouder Jan Robberegt een fraai kunstwerk uitgereikt, vervaardigd door de Vlaardingse goudsmid Eric Hulsman.

Stadsdichter Teuntje Verheul-Vreugdenhil had speciaal voor deze huldiging voor alle genomineerden een sportgedicht gemaakt.

Dieper dan techniek
en training
boventijds
dat gevoel van
ik en
de weg, het water,
de bal, de mat,
de auto, de korf,
het stille
binnen het juichen
dat stille
van één zijn met
waarvan jij weet:
dit is het.

Stadsdichter Teuntje Verheul-Vreugdenhil.

De huldiging van de sportkampioenen werd georganiseerd door de gemeente Vlaardingen in samenwerking met Omroep Vlaardingen en werd rechtstreeks uitgezonden door de lokale Omroep.

Omroep-medewerkers druk in de weer om de uitzending vlekkeloos te laten verlopen.

Vol spanning wachten de genomineerden op de bekendmaking van de winnaar door de wethouder.

Rob van Zanten en Jurrien Hartman kijken met spanning naar wethouder Jan Robberegt bij de bekendmaking van de winnaar van sportman van het jaar.

Edwin Janssen van Oranje Nassau en Theo de Vree van Victoria 04 waren samen met de tennissers van Holy genomineerd voor de sportploeg van het jaar.

Wethouder Jan Robberegt in gesprek met presentator Peter Spek over het te voeren sportbeleid in Vlaardingen.