Antillenhuis


Nieuwe windmolen wordt op Curaçao uitgetest

Vlnr Vos de Wael, Paul Comenencia, studente Evgenia Rabinovitch Antillenhuis/Pevry Press

Op Fuik te Curaçao komt een windmolen die door studenten van de Technische Universiteit Delft is ontwikkeld en bedacht om water te ontzilten, zonder dat hier elektriciteit aan te pas hoeft te komen. De windmolen komt op het terrein van de Curaçaose energieproducent Aqualectra NV.

De presentatie van het project vond vanmorgen, vrijdag 11 januari, plaats tijdens de cursus 'drinkwatervoorziening' tijdens de 60ste Vakantiecursus in Drinkwatervoorziening op de TU Delft, Faculteit Civiele Techniek eb Geowetenschappen. De presentatie werd bijgewoond door een groot aantal deelnemers aan de Vacantiecursus. In totaal hebben zich 400 personen voor de cursus ingeschreven, waaronder ook alle directeuren van Nederlandse waterbedrijven.

De windmolen die op Curaçao voor onderzoek wordt geplaatst is bijzonder. Traditionele windmolens wekken energie op die vervolgens in accu's moeten worden opgeslagen. Deze windmolen wekt energie op doormiddel van haar as en drijft hiermee direct de motor aan voor de ontzilting van zeewater. De windmolen die is ontwikkeld betreft een proefproject. Studenten van de TU Delft zullen onderzoek verrichten en resultaten gaan analyseren.

De Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Paul Comenencia, nam symbolisch het voor het op Curaçao uit te voeren project, een windmolen in ontvangst. De overdracht vond plaats in de vorm van een poster. Bij de overhandiging waren aanwezig Professor Hans van Dijk van de TU Delft en Alexander Vos de Wael van het Waterplatform Nederlandse Antillen en Aruba. Het Waterplatform betreft een samenwerking van elektriciteitsproducenten op Aruba, Sint Maarten, Curaçao en Bonaire. Verder ook aanwezig de afstudeerstudente Evgenia Rabinovitch en haar begeleider Bas Heijman. Tenslotte ook de heer Grootscholten. Hij stelde geld beschikbaar waarmee het project van de grond is gekomen.