Gemeente Den Haag

Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, dinsdag 22 januari 2008

Staat Haagse economie in kaart gebracht

Het aantal startende ondernemers, vooral in de bouw, landbouw en zakelijke dienstverlening, stijgt in Den Haag nog steeds. Ook scoort Den Haag hoog op de ranglijst met locaties waar het meeste geld verdiend wordt. Wel daalde hier net zoals in Rotterdam en Utrecht tussen 2005 en 2006 het aantal arbeidsplaatsen terwijl landelijk de werkgelegenheid in die periode gestegen is. De meest actuele cijfers laten inmiddels zien dan de werkgelegenheid in Den Haag weer in 2007 is toegenomen. Het aantal werkzame personen is gestegen met 2.117 tot 215.961.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport 'De Staat van de Haagse Economie' dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft behandeld. Deze publicatie geeft een zo actueel mogelijk beeld van de Haagse economie en gaat in op een scala van onderwerpen als werkgelegenheid, omzet, opleidingsniveau, inkomen, arbeidsparticipatie, pendel, vastgoed, recreatie en toerisme, bereikbaarheid en imago.

Het rapport laat ook zien dat er een forse daling is van het aantal niet werkende werkzoekenden (van 28.985 in 2005 naar 28.748 in 2006 en zelfs naar 22.046 in 2007). Vooral de jeugdwerkloosheid neemt af. Onder de werklozen neemt het aandeel langdurig werklozen boven de 40 jaar toe. De Haagse regio heeft een hogere productiviteit dan het Nederlandse gemiddelde, maar de andere regio's binnen de G4 scoren een stuk beter dan de Haagse.

In Den Haag liep de werkgelegenheidsontwikkeling minder terug dan in Rotterdam en Utrecht. Van de vier grote steden vertoont alleen Amsterdam een groei in 2006.

Alhoewel in 2007 de werkgelegenheid is Den Haag weer aan het stijgen is, wil wethouder Kool van Economie de daling van 2006 verder onder de loep nemen. 'Een aantal factoren is weliswaar aanwijsbaar, denk bijvoorbeeld aan fusies en samenvoegingen in de telecomsector. Ook het verlies aan arbeidsplaatsen bij het openbaar bestuur is verklaarbaar,' aldus wethouder Kool. 'Maar de dalende tendens binnen de sector vrijetijdseconomie vraagt wat mij betreft om een nadere verklaring. Den Haag is binnen Nederland bijvoorbeeld de stad met de meeste evenementen en het heeft ook het meest exclusieve winkelaanbod. Ook is het aantal hotelovernachtingen in 2006 toegenomen.'


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,