VNG kritisch over uitwerking Aanbestedingswet

22/01/2008 16:20



VNG



De VNG verwacht dat gemeenten maar heel moeilijk uit de voeten kunnen met de uitwerking van de Aanbestedingswet, zoals minister mevrouw Van der Hoeven (Economische zaken) die wil. Ook wil de VNG zo snel mogelijk overleg met de minister, zowel over de inhoud van de uitwerking waarop kritiek is als over de wijze waarop gemeenten inspraak krijgen. De VNG laat de minister in een brief weten, dat gemeenten niet goed uit de voeten kunnen met een aantal van haar voorstellen, die de gemeentelijke beleidsvrijheid inperken. De VNG-reactie op het Consultatiedocument is tot stand gekomen na een uitvoerige raadpleging van gemeentelijke aanbestedingsspecialisten.

De VNG vindt dat er te weinig is gedaan met de aanbevelingen van de Parlementaire Enqu(ee)tecommissie Bouwnijverheid die pleitte voor een meer zakelijke verhouding tussen overheid en bedrijfsleven en professionaliteit. Ook komen de Europese beginselen van het aanbesteden te weten transparantie, objectiviteit, en het beginsel van non-discriminatie onvoldoende uit de verf.

'Nationale' drempelbedragen
De VNG vindt het opmerkelijk dat de minister kiest voor nationale drempelbedragen. Zo wordt het mogelijk dat gemeenten tot aan een bedrag van euro 1,5 miljoen meervoudig onderhands kunnen aanbesteden (dus door te werken met bijvoorbeeld 5 offertes). De gemeentelijke praktijk leert echter dat de gemiddelde gemeente in Nederland al veel eerder niet meer meervoudig onderhands aanbesteedt, maar juist een volledig openbare procedure hanteert.

Door voor Werken een drempel te hanteren van euro 1,5 mln. kan er (bijvoorbeeld vanuit ondernemers) een druk op gemeenten ontstaan om op basis van een aantal op te vragen offertes te bepalen wie de opdracht krijgt. Voor grote bedragen is deze werkwijze niet conform het gedachtegoed van de Parlementaire Enquetecommissie en het leidt niet tot een meer zakelijke verhouding tussen overheid en bedrijfsleven.

Integriteit
De minister heeft het voornemen om alleen de integriteit van ondernemers te toetsen als het gaat om een Werk van boven de euro 1,5 miljoen. Dit vindt de VNG ten enen male ontoereikend. Bij de (aan)besteding van publieke middelen moet een gemeente er van op aan kunnen dat ze te maken heeft met integere ondernemers.

Uitgeschreven procedures
De minister wil alle aanbestedingsprocedures volledig in regelgeving gaan uitschrijven. De VNG betwijfelt of dit in de praktijk nog wel werkbaar is. Een dergelijke detaillering kan leiden tot een rigide uitvoering van aanbestedingsprocedures, meer administratieve lasten en meer juridische procedures.

Motivering van de voorgenomen afwijzingsbeslissing
De minister wil bepalen dat een gemeente bij het gunnen van een opdracht alle ondernemers die de opdracht niet hebben gekregen tot in detail informeert waarom ze de opdracht niet hebben gekregen. Dit leidt niet alleen tot een enorme papierwinkel; ook commercieel gevoelige informatie van bedrijven komt op straat te liggen.

Toetsen op financiële en economische draagkracht
De minister wil gemeenten verbieden om alleen bedrijven te selecteren die financieel gezond zijn. De VNG vindt dat gemeenten met dit voorstel niet uit de voeten kunnen. Bij de aanwending van gemeenschapsgeld is juist grote zorgvuldigheid geboden.

Het verbod op clustering
De minister wil het clusteren van opdrachten tegengaan. De VNG is tegen dit voorstel. Het al of niet clusteren is een beleidsverantwoordelijkheid voor aanbestedende diensten. Bovendien is zo een verbod niet te handhaven.

Instemming
De VNG stemt in grote lijnen in met de voorstellen die de minister doet om het gebruik van selectie- en gunningscriteria in te perken. Ook is het goed dat aanbestedingen onder de Europese drempel worden geüniformeerd. Het levert voor vooral ondernemers een forse verlichting van administratieve lasten op.








Vereniging Nederlandse Gemeenten