Ingezonden persbericht


Oegstgeest, 22 januari 2008

Kinderrechten in asielzoekerscentra beter naleven
'Getraumatiseerde kinderen ontberen soms essentiële zorg'

Stichting Centrum '45 onderschrijft de conclusies van Unicef Nederland en Defence for Children International Nederland, betreffende de zorg voor illegale kinderen in ons land. Stichting Centrum '45, GGZ Reinier van Arkel, GGZ Drenthe en de afdeling Phoenix van De Gelderse Roos stelden onlangs een convenant op om de psychische zorg voor vluchtelingen en asielzoekers te optimaliseren. De drie organisaties behandelen samen jaarlijks een groot aantal vluchtelingen en asielzoekers, waaronder ook kinderen, veelal in gezinsverband.

Ruud Jongedijk, psychiater van Stichting Centrum '45: "Wij zien dagelijks kinderen uit asielzoekerscentra die zwaar getraumatiseerd zijn maar soms essentiële zorg ontberen. Zeker een derde van deze groep heeft behoefte aan een bepaalde vorm van behandeling, om te voorkomen dat hun eigen trauma, of dat van hun ouders, een normaal functioneren in de weg staat."

Kwetsbare doelgroep
"De belangen van het kind worden vaak ondergeschikt gemaakt aan die van volwassenen, terwijl deze kwetsbare doelgroep niet voor zichzelf kan opkomen", vervolgt Jongedijk. "De ouders, maar ook hun kinderen, hebben vaak enorm te lijden gehad aan ernstige trauma's in hun land van herkomst. Daarna volgden een gedwongen vlucht met achterlating van al het dierbare en vertrouwde, en de kwellende onzekerheid in ons land. Om die reden juichen wij het bestaan van het Verdrag voor de Rechten van het Kind toe. De naleving van dit verdrag is echter een tweede stap; daarvoor zien wij voor de vluchtelingenkinderen in Nederland nog een groot aantal verbeterpunten. Een verblijf in een AZC is ook zonder dergelijke omstandigheden al heftig genoeg, laat staan kinderen die in detentie verblijven omdat zij deel uitmaken van een gezin dat zal worden uitgezet", besluit Jongedijk.

Trauma's werken vaak sterk door in een gezin of familie. Kinderen zijn soms zelf getraumatiseerd of kunnen ook probleemgedrag vertonen doordat zij reageren op het trauma van hun vader of moeder. Kinderen vormen een apart specialisme binnen de geestelijke gezondheidszorg, maar de behandeling van vluchtelingenkinderen is een superspecialisme. Stichting Centrum '45 heeft veel ervaring met de behandeling van vluchtelingengezinnen en heeft diverse mogelijkheden ontwikkeld voor kind- en gezinsbehandeling. In navolging van Stichting Centrum '45 zullen ook de andere genoemde instellingen hun expertise op dat vlak verder gaan ontwikkelen.

Einde Bericht

Over de Rechten van het Kind
De rechten van kinderen staan in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK). Het verdrag is opgesteld door de Verenigde Naties en is door 192 van de 194 landen ondertekend. Het IVRK is hierdoor het meest geratificeerde internationale mensenrechtenverdrag. Nagenoeg alle aspecten van het leven van jeugdigen komen in de 54 artikelen van het Verdrag aan de orde, zoals het belang van het kind, ontwikkeling, onderwijs, inspraak, bescherming tegen kindermishandeling.

Over Stichting Centrum '45 (www.centrum45.nl)
Stichting Centrum '45 is hét landelijk centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van psychotraumaklachten die zijn veroorzaakt door vervolging, oorlog en geweld. Het centrum telt een aantal locaties en behandelt veteranen, oorlogsgetroffenen WOII, getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers, alsmede ook de gezinsleden van deze doelgroepen. De locatie in Diemen richt zich ook op ambulante traumabehandeling van gezinnen die gevlucht zijn en op minderjarige vluchtelingen (AMA's). Bovendien worden binnen Stichting Centrum '45 meer en meer beroepsmatig getraumatiseerde cliënten behandeld.

Achtergrondinformatie (