Ingezonden persbericht


Expositie Russische Iconen, Collectie Vozyakov verlengd tot en met zondag 24 februari

De tentoonstelling Russische Iconen, Collectie Vozyakov heeft in de afgelopen maanden een gestage stroom bezoekers naar de Mannenzaal in Amersfoort getrokken. De omvangrijke collectie Russische iconen van ondernemer en verzamelaar Igor Vozyakov is in de Mannenzaal tentoongesteld in de sfeer van een Russisch Orthodoxe kerk. De rode wanden en sacrale sfeer van de laat-middeleeuwse kapel waarin de Mannenzaal is gevestigd, laten de unieke en kostbare iconen op hun best uitkomen. Heel bijzonder is de iconostase (iconenwand) die Museum Flehite heeft kunnen nabouwen met iconen uit de collectie van Igor Vozyakov. Bij de tentoonstelling is een omvangrijke catalogus met tientallen kleurenreproducties verschenen.

De Russische ondernemer en kunstliefhebber Igor Vozyakov (1967) bezit, naast een unieke collectie Fabergé-iconen en een omvangrijke collectie Vlaamse en Hollandse schilderkunst uit de zestiende en zeventiende eeuw, een uitgebreide collectie Russische iconen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. In zijn iconencollectie bevindt zich een aantal topstukken, waaronder een icoon van de Heilige Nicolaas uit circa 1400, een Heilige Chrysostomus met vita uit circa 1600 en een Fajoemportret van rond de vierde eeuw. De collectie Vozyakov was nog niet eerder in een museum te zien. Verlengd tot en met 24 februari, biedt Museum Flehite nog een maand langer de gelegenheid om deze unieke collectie te bekijken.

Fajoemportret aan basis (Russische) icoonproductie

De oorsprong van de icoonschilderkunst is terug te voeren op de Romeins-Egyptische Fajoemportretten uit de eerste vier eeuwen na Christus. Deze natuurgetrouwe, op hout geschilderde portretten kregen overledenen mee op hun sarcofaag. De mummieportretten vormden een grote bron van inspiratie voor de eerste iconenschilders: woestijnmonniken die werkzaam waren in de 5e en 6e eeuw in het Sint-Catharinaklooster in de Sinaï.

In de collectie Vozyakov bevindt zich een goed geconserveerd Fajoemportret uit de 4e eeuw, welke te zien is in de tentoonstelling. De icoonschilderkunst is rond de tiende eeuw in Rusland terecht gekomen. In het welvarende Kiev huurde men in die periode hoog in aanzien staande Byzantijnse kunstenaars in om allerlei kunstvoorwerpen te maken. Er ontwikkelde zich in de daaropvolgende eeuwen over heel Rusland een op Byzantijnse leest geschoeide religieuze kunstproductie, waarin iconen het belangrijkst waren. In steden als Novgorod, Moskou, Kazan, Vladimir-Soezdal en Pskov kwam de icoonkunst tot grote bloei. De collectie Vozyakov biedt een representatief beeld van die wijdverspreide en stilistisch gevarieerde, Russisch Orthodoxe kunstproductie.

Lezing

Désirée Krikhaar, kunsthistorica en kenner van Oosters Orthodoxe kunst en cultuur, geeft nog een extra lezing bij de tentoonstelling. Op zondag 24 februari van 10.30 - 11.45 uur spreekt zij over "Sint Joris". Sint Joris, beschermheilige van Amersfoort, maar ook van Moskou, wordt veelvuldig op iconen verbeeld. In de collectie Vozyakov bevindt zich een prachtige icoon van Sint Joris de Drakendoder van omstreeks 1500.

Bijwonen van een lezing kost ¤ 10,-, inclusief koffie/thee en toegang tot de tentoonstelling. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@museumflehite.nl of 033 247 11 00.

Bij de tentoonstelling is een omvangrijke, tweetalige catalogus (Russisch/Nederlands) verschenen (Uitgeverij Bekking & Blitz te Amersfoort, ¤ 29,90).

Rond de tentoonstelling biedt Museum Flehite samen met restaurant Het Moment en Christea's Koffie Thee Lekkers, lunch, high-tea en diner-arrangementen aan. Meer informatie staat op www.museumflehite.nl.

////////// EINDE BERICHT ////////////