GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks Rotterdam rekent zich REYC

Rotterdam, 22 januari 2008

GroenLinks Rotterdam is een organisatie die bewust bezig is met jongeren. Dat blijkt na het invullen van de REYC (Rotterdam European Youth Capital)-meter, een test die het projectbureau REYC heeft bedacht. Organisaties kunnen er door de test in te vullen achterkomen hoe goed ze scoren op het omgaan met en het kansen bieden aan jongeren. Er zijn in de test 38 punten te halen. GroenLinks scoort er 30, wat een bovengemiddelde score is. Volgens fractievoorzitter Anneke Verwijs is het belangrijk dat de politiek in Rotterdam het goede voorbeeld geeft. "Ik ben erg benieuwd wat de andere partijen scoren."

Misschien wel de belangrijkste reden voor de hoge score is wat GroenLinks probeert te doen voor jongeren. GroenLinks wethouder Orhan Kaya is de verantwoordelijke wethouder voor REYC. Volgens hem staat voorop dat REYC niet alleen vóór maar vooral ook dóór en met jongeren plaats gaat vinden. Kaya: "Op die manier gaat er ook echt duurzaam iets veranderen voor jongeren in Rotterdam. We gaan niet meer voor jongeren denken, de jongeren moeten zelf aan zet komen." De partij probeert echter meer te doen voor jongeren. Verwijs: "We hebben bijvoorbeeld een initiatiefnotitie ingediend met daarin 40 voorstellen om meer aandacht te genereren voor meiden in de stad."

Volgens Verwijs is het verlies van die 8 punten dan ook alleen maar te wijten aan het feit dat GroenLinks Rotterdam geen gemiddelde organisatie is. "We hebben bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om een stagiaire - die we overigens wel hebben - een vaste aanstelling te geven. We bieden ook geen traineeships en opleidingstrajecten aan jongeren aan. Zo'n soort organisatie hebben we ook niet." GroenLinks scoorde ook iets minder op het klantenbestand, wat werd geïnterpreteerd als de leden van de partij. Daarvan valt is nog geen erg grote groep onder 27 jaar.

Dat kan echter gaan veranderen. GroenLinks Rotterdam heeft sinds kort een eigen afdeling van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Dat heeft bijgedragen aan de hoge score van GroenLinks Rotterdam op de REYC-meter. "DWARS zorgt ervoor dat we als partij ook vanuit het gezichtspunt van jongeren naar allerlei zaken kunnen kijken. Hun inbreng wordt zeer op prijs gesteld binnen GroenLinks", aldus Verwijs. Ook de aanwezigheid van burgerraadslid Nadya van Putten (26) en een fractiebureau met twee medewerksters van 25 jaar oud hielpen de score omhoog. Verwijs: "Nadya zorgt voor een frisse wind binnen de fractie en is een aanstormend talent die op deze manier de kans krijgt zich te profileren. Ook de fractiemedewerk-sters krijgen de kans ervaring op te doen, maar die ervaring brengen ze wel gelijk bij ons in de praktijk. Eigenlijk kun je in alle gevallen waarin we jongeren bij GroenLinks Rotterdam betrekken spreken van een win-win situatie."


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Anneke Verwijs Fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam 010-466 9314