Tarieven Wvo-heffing waterschappen vertonen gemiddeld dalende lijn

22/01/2008 17:00



Unie Van Waterschappen



De tarieven voor de heffing waarmee de zorg voor een goede waterkwaliteit wordt gefinancierd, vertonen een dalende lijn. Deze daling wordt veroorzaakt door de Europese richtlijn voor stedelijk afvalwater waar intussen aan wordt voldaan.

Waterschappen ontvangen geen overheidsbijdrage en heffen om die reden zelf belasting bij de inwoners van hun verzorgingsgebied. Dit is wettelijk zo geregeld. Met de opbrengt van die belasting onderhouden en beheren de waterschappen onze dijken, zorgen ervoor dat het waterpeil niet te hoog of te laag staat en bewaken de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit laatste gebeurt onder andere door het afvalwater te zuiveren. Dit wordt bekostigd uit de verontreinigingsheffing.

In vergelijking met 2007 is zowel het hoogste als het laagste tarief gedaald. In 2007 was het hoogste tarief 72,12 euro en het laagste tarief 42,42 euro. In 2008 is dat respectievelijk 70, 18 en 41,15 euro. Dit komt omdat waterschappen zuiveringsinstallaties voor afvalwater hebben aangepast en nu volledig aan de Europese richtlijnen voor stedelijk afvalwater voldoen. Hierdoor is de lozing van fosfaat en stikstof sterk teruggedrongen

Transparant
De tarieven worden bepaald door een democratisch gekozen bestuur. Dit najaar kan er weer voor de waterschapsbesturen worden gekozen. De begroting en de hoogte van de tarieven van de waterschappen worden vastgesteld in openbare vergaderingen en ook gepubliceerd in de plaatselijke media. Bij hun belastingaanslag leggen de waterschappen uit waaraan zij hun geld besteden en geven zij inzicht in eventuele tariefstijgingen. Waterschappen vergelijken daarnaast actief hun bedrijfsvoering. Deze benchmarks zijn openbaar en worden gebruikt om de efficiency steeds meer te verbeteren en daarmee kosten zoveel mogelijk te reduceren. De laatste benchmark laat zien dat waterschappen bij gelijkblijvende kosten beter zijn gaan presteren.

Tarieven niet overal gelijk
De tarieven zijn niet overal gelijk. Deze verschillen per waterschap. Dit komt omdat ieder deel van Nederland weer ander eisen stelt. De zorg voor een goede waterkwaliteit vraagt in het ene deel van ons land andere maatregelen dan in een ander deel. Per waterschap moet maatwerk worden geleverd. De grondsoort waarop wordt gebouwd speelt een rol, maar ook of het gezuiverde water op eigen water kan worden geloosd. Het Rijk vraagt namelijk een heffing als er op Rijkswater wordt geloosd. Verder wordt de tarieven nu beïnvloed door de mate waarin waterschappen in het verleden hebben geïnvesteerd in bouw en aanpassing van afvalwaterzuiveringsinstallaties.