Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Gewijzigde mogelijkheden voor aanvragen vergoeding voor excessieve opgravingskosten

18 januari 2008
Per 1 september 2007 is de Monumentenwet 1988 gewijzigd. Op grond van artikel 34a van deze wet is er een excessieve kostenregeling. Artikel 34a is met ingang van 1 januari 2008 inwerking getreden, gelijktijdig met hoofdstuk 2 van het Besluit archeologische monumentenzorg (Bamz). In dit hoofdstuk staan de eisen omschreven waaraan een aanvraag om een uitkering voor excessieve kosten moet voldoen.

Het Besluit heeft een uitkeringsplafond van twee miljoen euro.

Aanvragen voor de vergoeding van excessieve kosten die vóór 31 december 2007 zijn ingediend vallen nog onder de regeling specifieke uitkering excessieve opgravingskosten.

Verschil tussen Bamz en de regeling specifieke uitkering excessieve opgravingskosten

Tussen de vereisten uit het Besluit en die in verleden werden gehanteerd bij de toekenning van excessieve kosten is een inhoudelijk verschil. Het Besluit geeft aan dat er sprake moet zijn van een "besluit waarin de verplichting tot opgravingen wordt vastgelegd".

Hieronder wordt verstaan en sloopvergunning, een bouw- of aanlegvergunning, een vrijstelling op grond van de WRO, een ontgrondingenvergunningen of een besluit ter voorbereiding waarvan en milieueffectrapportage is uitgevoerd.

Tot nu toe werd veelal in de voorfase van deze besluiten (in de planvorming) een beroep gedaan op een vergoeding.

Bestuursakkoord VNG en Rijksoverheid

De vergoedingsregeling op grond van de Bamz zal naar verwachting niet langer dan een jaar in werking zijn. In de nazomer 2007 hebben de rijksoverheid en de VNG namelijk een akkoord gesloten hebben over de decentralisatie van specifieke uitkeringen. Hiermee werd een doelstelling uit het regeerakkoord gerealiseerd. Concreet betekent het dat het geld dat gereserveerd is voor de specifieke uitkeringen in het Gemeentefonds is gestort.

Voor wat betreft de specifieke uitkering excessieve kosten houdt dit in dat gemeenten en provincies niet meer een verzoek bij het rijk kunnen in te dienen voor en vergoeding. Immers de gemeenten beschikken via het gemeentefonds zelf over een (deel van de ) vergoeding. Er is geen bijzondere verdeelsleutel vastgesteld. Provincies ontvangen geen deel uit het gemeentefonds.

Besluit archeologische monumentenzorg (pdf 72 kB)

Regeling archeologische monumentenzorg (pdf 42kB)

Wijziging regeling archeologische Monumentenzorg (38 kB)

Veelgestelde vragen over de Monumentenwet: "schadevergoeding ex. Artikel 42 Monumentenwet"