Woonbond

Woonbondpersbericht

Meer zeggenschap voor huurdersorganisaties

De Tweede Kamer stemde vandaag over de Overlegwet. De Overlegwet wordt verbeterd zodat de zeggenschap van huurdersorganisaties groter wordt. Minister Vogelaar (WWI) bleek na aandringen van de Tweede Kamer bereid om een stap verder te gaan dan de voorliggende tekst van de nieuwe versie van de Overlegwet. Daardoor wordt de inzet van de Woonbond op bijna alle onderdelen beloond, al vindt de bond het zeer betreurenswaardig dat de Tweede Kamer het amendement met een nipte meerderheid verwierp om huurdersorganisatie bij wijkvernieuwing het recht te geven op een sociaal statuut. 'Wij blijven daarvoor vechten', aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Het mooie van het amendement over het sociaal statuut was ook nog eens dat het beoogde huurdersorganisaties instemmingsrecht te geven. Zij zouden zich akkoord hebben moeten verklaren met plannen van verhuurders over herhuisvesting, huurgewenning, het recht op deskundige ondersteuning, de hoogte van onkostenvergoeding, enzovoort. Ondanks deze tegenvaller komt er echter wel een duidelijk betere Overlegwet. Huurdersorganisaties krijgen bijvoorbeeld instemmingsrecht als het om servicekosten gaat. Een heel belangrijke verbetering is ook dat huurders voortaan betrokken moeten worden bij het maken van prestatieafspraken tussen verhuurders en gemeenten. Op dit moment gebeurt dat slechts in 16% van de gevallen. De nieuwe wet geeft huurders op dit punt een gekwalificeerd adviesrecht, wat betekent dat de verhuurder er alleen gemotiveerd van mag afwijken.

Meer onderwerpen voor overleg

Het rijtje onderwerpen waarover verhuurders volgens de nieuwe Overlegwet met hun huurdersorganisatie moeten overleggen wordt beduidend langer. Behalve dat het maken van prestatieafspraken door de verhuurder met de gemeenten wordt toegevoegd, gaat het om de leefbaarheid in de buurten en wijken, de huisvesting van ouderen en gehandicapten, renovatie, verkoop van woongelegenheden, fusies van de verhuurder en overeenkomsten over servicekosten en de beheerovereenkomsten. En alle kosten die huurdersorganisaties maken voor het overleg (voor advisering en het betrekken van de achterban) met de verhuurder moeten voortaan door de verhuurder worden vergoed, ook de kosten voor scholingsactiviteiten.

Alle huurders dezelfde rechten

Eindelijk krijgen huurders in de commerciële huursector dezelfde rechten als huurders van woningcorporaties. De speciale eis dat zij moesten aantonen dat 50 procent van de huurders bij de huurdersorganisatie aangesloten was, vervalt daardoor. Verder is het vooral voor huurders van commerciële verhuurders belangrijk dat de verhuurder op verzoek van tenminste drie huurders of de huurdersorganisaties een lijst van adressen van zijn woongelegenheden moet verstrekken.

Meer dan 25 woningen
De verbeterde Overlegwet gaat gelden voor elke verhuurders met meer dan 25 woningen. Voor de huidige Overlegwet ligt die grens op 100 woningen. Geschillen die voortvloeien uit de wet kunnen in de toekomst worden voorgelegd aan een nog op te richten landelijke geschillencommissie en vervolgens aan de rechter. Als de verhuurder afwijkt van een advies van de huurdersorganisatie of bewonerscommissie, én de verhuurder die afwijking niet heeft onderbouwd, of onder afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot die afwijking had kunnen komen, kan de rechter beslissen dat het door de verhuurder voorgenomen beleid niet tot uitvoering mag worden gebracht.

Amsterdam, 22 januari 2008



Woonbond