Voedingcentrum


Zwanger? Dan weinig cafeïne.

22 januari 2008

Vrouwen die zwanger zijn wordt aangeraden weinig koffie of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken een grotere kans hebben op een miskraam, zo werd in verschillende media bericht. Het Voedingscentrum blijft bij het advies niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken.

Cafeïne kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Naarmate de moeder meer cafeïne binnenkrijgt, stijgt de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het beter weinig koffie te drinken. Cafeïne komt ook in de moedermelk terecht, en dat kan de baby onrustig maken.

Cafeïnevrije koffie, kruidenthee en cafeïnevrije cola zijn een goede oplossing voor fervente koffie-, thee- en coladrinkers. Wie veel koffie drinkt en daar opeens mee stopt of overstapt op cafeïnevrije koffie, kan in het begin wel last krijgen van
ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, trillende handen en hoofdpijn. Dat komt doordat cafeïne een verslavende stof is.

Voorbeelden van 300 mg cafeïne

3 koppen koffie, 1 kop thee

2 koppen koffie, 2 koppen thee en 1 glas cola

2 koppen koffie, 3 koppen thee