Essent


* Energie is overal

Essent Trading en China Datang Corporation sluiten overeenkomst voor eerste CDM Gold Standard-project in China

Arnhem, 21 januari 2008 - Het in Genève gevestigde Essent Trading (de handelstak van Essent N.V., het grootste Nederlandse energiebedrijf) en China Datang Corporation (één van de vijf grootste energiebedrijven van China) hebben een overeenkomst gesloten waarbinnen Essent CER's (Certified Emissions Reductions) zal aankopen. De CER's zullen worden gekocht van een windproject met een omvang van 49,5 Megawatt van Datang in de provincie Fujian. Het project is het eerste CDM Gold Standard-project dat door China is goedgekeurd.

Marktleider duurzame en hernieuwbare energieproductie

Essent zal vanaf het begin van het project in 2008 over een periode van vijf jaar ongeveer 450.000 CER's aanschaffen. Het project is op 20 januari 2008 goedgekeurd door de UNFCCC.

Nyame de Groot, Vice President Emissions bij Essent Trading: 'Als marktleider op het gebied van duurzame en hernieuwbare energieproductie in Nederland en Europa zijn we er buitengewoon blij mee initiatieven te ondersteunen die direct bijdragen aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie en de uitstootreductie van broeikasgassen.'

Dr. Tang Renhu, hoofd van de CDM-onderneming van China Datang Corporation, licht toe: 'We zijn er trots op dat we het voortouw hebben genomen bij de ontwikkeling van CDM Gold Standard-projecten. Vanwege het succes dat we hebben behaald met het eerste door China goedgekeurde CDM Gold Standard-project verwachten we meer projecten met een hoge milieu-integriteit aan ons portefeuille hernieuwbare energiebronnen toe te voegen.'

'Het windpark in Fujian laat duidelijk zien dat het mogelijk is om op een duurzame en milieubewuste manier in te spelen op de toenemende vraag naar energie in China, terwijl de plaatselijke gemeenschap tegelijkertijd ook meeprofiteert. Met het eerste Gold Standard-project in China nemen Essent Trading, Datang Corporation en TFS de leiding bij het creëren van een geloofwaardige en strakke carbonmarkt in snel opkomende economieën', zegt Michael Schlup, Directeur van de Gold Standard.

Bij de transactie trad TFS Energy als broker op. TFS Energy is de voornaamste CER broker in China en Zuidoost-Azië. TFS heeft vestigingen over de hele wereld, waaronder in Peking, en is een actief begunstiger van de Gold Standard. 'We zijn erg verheugd over het feit dat we met dit contract twee vooruitstrevende marktleiders hebben samengebracht. We hopen dan ook dat dit andere bedrijven aanzet om hun goede voorbeeld te volgen bij het nemen van proactieve stappen voor het veiligstellen van kredieten met de hoogst mogelijke milieu-integriteit', aldus Lucy Mortimer, Global Manager van CDM & JI Business bij TFS.

De Gold Standard is een kwaliteitsmerk voor CDM (Clean Development Mechanism), JI (Joint Implementation), vrijwillige offset-projecten die hernieuwbare energie produceren en energierendementsprojecten. Stuk voor stuk leveren deze projecten grote voordelen voor duurzame ontwikkeling op. De Gold Standard wordt wereldwijd door meer dan 52 niet-gouvernementele organisaties onderschreven. Zowel bij een reeks overheidsinstellingen als bij particuliere afnemers genieten Gold Standard-projecten de voorkeur. De Gold Standard is een initiatief van WWF, SSN en Helio International. De Gold Standard voor CDM-projecten werd in 2003 van kracht en wordt wereldwijd door meer dan 52 niet-gouvernementele organisaties onderschreven.

Over Essent Trading
Essent Trading is gevestigd te Genève (Zwitserland) en is een hoogst prestigieuze, door activa gedekte groothandelsonderneming met zijn oorsprong in Nederland. Essent Trading is op het Europese vasteland erkend marktleider op het gebied van de handel in energie en wordt sinds 2004 door Risk Magazine als top tier handelsonderneming aangemerkt. De moedermaatschappij van Essent Trading, Essent N.V. is het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent N.V. heeft meer dan 11.000 personeelsleden, meer dan 5.000 megawatt in een divers productieportfolio en meer dan 2,5 miljoen klanten in Nederland, België en Duitsland. Essent is één van Europa's voornaamste producenten van hernieuwbare en duurzame energie.

Over China Datang Corporation
China Datang Corporation is met een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 60 gigawatt in 2007 en een waarde van zijn totale activa van EUR 22,66 miljard één van de vijf grootste energieproducenten van China. Het uitgebreide portefeuille uitstootbeperkende projecten van Datang wordt verwacht tot eind 2007 drie miljoen carbon credits per jaar te genereren. Het CDM-kantoor van CWEME, de dochtermaatschappij van Datang, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van alle CDM-projecten van het bedrijf. Het CDM-kantoor van CWEME is één van de voornaamste CDM-adviesbureaus op de Chinese energiemarkt.

Over TFS
Tradition Financial Services (TFS) is de grootste inter-dealer broker van OTC-derivaten en fysieke goederen. Het bedrijf is wereldwijd in de grootste financiële centra gevestigd en bedient meer dan 2.200 afnemers en markten op het gebied van wereldwijde deviezen, milieu- en energieproducten, basisproducten, aandelen, kolen, vracht, edelmetalen, vastgoed en pulp- & papier. De onderneming TFS CDM & JI is marktleider op zijn gebied en heeft Best Broker Kyoto Credits (Runner up) toegekend gekregen bij de Environmental Finance Awards 2007. De groep kreeg voor zijn diensten op de milieumarkten in totaal 14 prijzen, het hoogste aantal dat een bedrijf in de geschiedenis van de Awards ooit ontvangen heeft. TFS heeft in 2007 een kantoor voor CDM-diensten in Peking geopend.

Geplaatst: 22 januari 2008