Gemeente Oirschot

Nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied in voorbereiding

In maart 2007 zijn we concreet begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. We hebben u hierover met 2 artikelenreeksen geïnformeerd. Ook hebben we brainstormsessies gehouden, enquêtes uitgezet en inloopdagen gehouden. We zijn nu in de fase beland dat we het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage kunnen leggen. In dit artikel leest u hier meer over. Als start van deze 3e artikelenreeks heeft u hier vorige week al het interview met wethouder Ted van de Loo kunnen lezen.

De komende weken gaan we nader in op de informatie-/inspraakavonden en enkele specifieke onderdelen van het voorontwerpbestemmingsplan.

Plangebied

Het plangebied omvat het hele gemeentelijke buitengebied, behalve het recreatiepark Stille Wille, De Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninckkazerne met het bijbehorende militaire oefenterrein in de Oirschotse heide, het toekomstige bedrijventerrein Strijpsche Kampen Noord en het mogelijke doorgroeigebied glastuinbouw. De kernen Oirschot, Spoordonk, Middelbeers en Oostelbeers zijn geen onderdeel van het plangebied. Voor de kernen zijn we momenteel ook bezig met het actualiseren van de bestemmingsplannen. Ook is de plangrens afgestemd op het bestemmingsplan "Kanaalzone" en vindt er een correctie plaats van het stedelijke gebied tussen de Montfortlaan en de Bestseweg.

Werkdocument

Het voorontwerpbestemmingsplan is gebaseerd op de huidige bestemmingsplannen voor het buitengebied, het Reconstructieplan Beerze Reusel, de gebiedsvisies voor de kernrandzones en de Integrale Visie Toerisme & Recreatie, de uitkomsten de brainstormsessies én de uitkomsten van de enquêtes die we vorig jaar hebben gehouden onder de agrarische bedrijven en de horeca, recreatie en bijzondere bedrijven. De kadernota, die de gemeenteraad al eerder heeft vastgesteld, is ook een belangrijke onderlegger

Het voorontwerpbestemmingsplan vormt het de basis voor het bestemmingsplan zoals we dat door de gemeenteraad willen laten vaststellen. Maar dat wil nog niet zeggen, dat alles nu al bepaald en definitief is. Het voorontwerpbestemmingsplan is voor ons vooral een werkdocument. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit om het voorontwerpbestemmingsplan te komen inzien. Als u van mening bent dat uw eigendommen en/of uw belangen niet correct in het voorontwerpbestemmingsplan zijn opgenomen, schroom dan niet om een inspraakreactie in te dienen. Hoe u dat moet doen, leest u verderop in dit artikel. Overigens kunnen wij niet altijd tegemoet komen aan een inspraakreactie, omdat wij ook gebonden zijn aan het beleid van andere overheden.

Planproces

Dit bestemmingsplan ligt vanaf maandag 28 januari 2008 tot en met maandag 10 maart 2008 als voorontwerpbestemmingsplan ter inzage bij de Centrale Balie van het gemeentehuis van Oirschot. In deze fase krijgen bewoners en belanghebbenden de gelegenheid om hun mening over het bestemmingsplan te geven. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Ook gaat het plan naar de zogenoemde overleginstanties (provincie, rijksoverheid, waterschap, belangenorganisaties, nutsbedrijven, buurgemeenten). Ook zij krijgen de gelegenheid om te reageren op het voorontwerpbestemmingsplan.

Na de inspraak en het overleg gaan we de inspraak- en overlegreacties beoordelen. Waar nodig gaan we het bestemmingsplan hierop aanpassen.

Over het ontwerpbestemmingsplan kunnen belanghebbenden wederom hun mening, in de vorm van zienswijzen, richten aan de gemeenteraad. Deze procedure starten we in het 3e kwartaal van dit jaar.

Een laatste mogelijkheid om te reageren op het plan, vormt de beroepsprocedure bij de Raad van State. Dit is pas mogelijk nadat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft vastgesteld. Volgens de huidige planning gebeurt dit eind 2008.

Informatie-/inspraakavonden

Binnenkort houden we 3 informatie-/inspraakavonden, namelijk op maandag 11 februari, donderdag 21 februari en maandag 25 februari. Tijdens deze bijeenkomsten willen we geïnteresseerden nader informeren over het voorontwerpbestemmingsplan. Binnenkort krijgt u via het Oirschots Weekjournaal en onze website meer informatie over de bijeenkomsten. Als u hierin geïnteresseerd bent, kunt u deze avonden nu al vrijhouden in uw agenda.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen, telefoon (0499) 583 333. Deze week verschijnt een speciale Oirkonde over het
voorontwerpbestemmingsplan. Ook kunt u alle vorige artikelen teruglezen op onze website www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied. U treft hier onder andere ook de kadernota aan.