CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2fCorien+Wortmann.jpg&amp ;tabid=157&mid=1006] 22 januari 2008 - -
Vrij vrachtvervoer binnen Europa vanaf 2014

De beperkingen voor Nederlandse vrachtvervoerders om binnen andere Europese landen goederen van bijvoorbeeld Parijs naar Marseille te vervoeren, zullen vanaf 2014 volledig komen te vervallen.

Tot 2014 worden de beperkingen stapsgewijs afgeschaft. Dat is goed nieuws. Deze duidelijke positie van het Europees Parlement haalt hopelijk ook de zwaar verdeelde Raad van Ministers over de streep, aldus Corien Wortmann, Europarlementariƫr voor het CDA/EVP-ED.

Tot 2014 worden de verschillende nationale beperkingen vervangen door Europese beperkingen. Daardoor ontstaan ook op korte termijn in bijvoorbeeld Oostenrijk en Frankrijk al meer mogelijkheden voor buitenlandse vervoerders. Vanaf 2014 zullen de Europese beperkingen volledig vervallen, zo heeft de Transportcommissie van het Europees Parlement vandaag op mijn voorstel bepaald.

Voor Nederlandse vervoerders is vrije cabotage van groot belang. Nederlandse vervoerders vervoeren nu al veel goederen over de grens, maar mogen vervolgens binnen lidstaten nauwelijks iets vervoeren. Dit zorgt ervoor dat veel vrachtwagens op de terugweg leeg rijden. 'Vrij vervoer van goederen is goed voor de concurrentie en bovendien voor het milieu, want leeg rijden wordt voorkomen', aldus Wortmann.

De Transportcommissie heeft bovendien ingestemd met mijn voorstel dat kleine overtredingen die door vrachtvervoerders zijn begaan in het buitenland uit deze nieuwe wetgeving worden geschrapt. 'In sommige landen is zelfs het kleinste foutje op mistige gronden al reden voor een aanhouding. Het is winst dat de vrachtvervoerder hierdoor zijn vergunning straks niet kan verliezen', aldus Wortmann.

De plenaire stemming zal op 11 maart plaatsvinden in Straatsburg.
---