Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Groen dak gaat wateroverlast voorkomen

Een laag sedumplantjes siert sinds maandag 21 januari het Gemeentearchief Rotterdam (Hofdijk). Het is het eerste officiële groene dak van de gemeente. Samen met directrice Jantje Steenhuis rolde waterwethouder Lucas Bolsius op 21 januari een laatste mat van sedumplantjes uit op het dak.

Sedum is een mosachtig plantje dat veel water kan opnemen: handig als het erg hard regent. Het riool wordt minder belast en is er minder kans op wateroverlast op straat. In totaal ligt er 2400 vierkante meter sedum op het dak van het Gemeentearchief. De bergingscapaciteit daarvan is 30.000 liter.

Een groen dak als dat op het Gemeentearchief heeft als extra voordeel dat het isolerend werkt. In de winter hoef je daardoor minder te stoken, en 's zomers minder te koelen. Je hebt dus minder energie nodig om op temperatuur te blijven, wat de uitstoot van het broeikasgas CO2 vermindert.

De gemeente gaat het komend jaar acht tot tien groene daken op gemeentelijke gebouwen aanleggen, bijvoorbeeld op de centrale bibliotheek. Maar ook alle Rotterdammers die een plat dak hebben, moeten aan de slag kunnen met deze energiebesparende maatregel. Het programma Groene Daken is een uitvoeringsprogramma van Waterplan II. Daarin werken de gemeente Rotterdam, het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de waterschappen Hollandse Delta en Delfland samen aan het water in de stad.

Meer informatie over waterberging en groene daken; Jan Peter Speelman, beleidsmedewerker van Schieland en de Krimpenerwaard, tel. 010 45 37
330, j.speelman@hhsk.nl

Meer informatie over het uitvoeringsprogramma groene daken: Gemeentewerken, Gemeente Rotterdam. http://www.gw.rotterdam.nl