Provincie Utrecht

Rapport Commissie Remkes erkent problemen in Groot-Mijdrecht Noord

22-1-2008 -

Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht worden door het rapport van de Onderzoekscommissie Groot -Mijdrecht Noord ("Commissie Remkes") gesteund in hun wens om de problemen in de polder aan te pakken. De commissie constateert dat de aandacht zich terecht op de polder richt vanwege de vervuilde kwel die de natuur bedreigt en de bodemdaling van 1 centimeter per jaar. De zes mogelijke oplossingen blijven in beeld, maar de commissie constateert wel dat er meer onderzoek nodig is.

"Het rapport van de commissie is een steun en de zes oplossingen voor het gebied zijn in beeld gebleven. We moeten wel nog huiswerk doen, we gaan bekijken wat er volgens de commissie nodig is aan aanvullend onderzoek. Dit is de duidelijkheid die wij nodig hadden en die is er nu," aldus verantwoordelijk gedeputeerde J. Binnekamp. "We kunnen nu aan de slag om de problemen in de polder op te lossen. Het gaat ons daarbij om de kwaliteit van bodem en water, maar ook om de belangen van de mensen in het gebied." De komende tijd worden de onderzoeken aangevuld naar het advies van de commissie. Rond de zomer neemt het college een standpunt in over een voorkeursvariant. In september nemen Provinciale Staten dan een definitief besluit over de toekomst van de polder. De belanghebbenden in het gebied worden zoveel mogelijk bij de voortgang betrokken.

Achtergronden bij het instellen van de Commissie Remkes Begin vorig jaar uitten Provinciale Staten en betrokkenen in de polder Groot-Mijdrecht Noord de wens, om meer duidelijkheid te krijgen over de situatie van bodem en water in de polder. Gedeputeerde Staten hebben in augustus 2007 daarom een commissie van gezaghebbende onafhankelijke deskundigen ingesteld, om de juistheid en volledigheid te beoordelen van bestaande onderzoeken en rapporten over water en bodemdaling. De Onderzoekscommissie Groot Mijdrecht Noord ("Commissie Remkes") o.l.v. oud-minister J. Remkes kreeg deze opdracht zowel voor de polder Groot Mijdrecht Noord zelf als voor de effecten op de omliggende polders /droogmakerijen. Verder heeft de commissie de feiten over water en bodemdaling in beeld gebracht en beoordeeld of de zes strategieën die voor de polder als varianten zijn uitgewerkt ook werkelijk de belangrijkste oplossingsrichtingen afdekken.

Lees het rapport van de Commissie Remkes of kijk op Groot Mijdrecht Noord (www.grootmijdrechtnoord.nl).

Meer informatie: Danielle van Wieringen, telefoon 030-2582007/ 06-15182709