Provincie Utrecht

Provincie Utrecht biedt recreatieondernemers de helpende hand

22-1-2008 -

Steunpunt NORT Utrecht gaat door met advies en ondersteuning

Recreatieondernemers die willen investeren in de toekomst van hun bedrijf kunnen terecht bij het provinciale steunpunt NORT Utrecht. De provinciale consulenten helpen hen bij het vlottrekken van bouwprojecten en zij adviseren over relevante milieuaspecten of innovatiekansen in de dienstverlening en bedrijfsvoering. NORT Utrecht biedt ook subsidie en advies op maat bij het opstellen van een ondernemingsplan. GS hebben besloten om deze service voort te zetten en om voor dit werk de komende twee jaar ruim 376.000 euro beschikbaar te stellen.

In 2005 heeft de provincie Utrecht met een investering van 300.000 euro dit steunpunt voor ondernemers in de recreatie, horeca en watersport in het leven geroepen. NORT Utrecht richt zich naast individuele begeleiding van ondernemers in deze sectoren op deskundigheidsbevordering voor de gehele branche en een aantal collectieve projecten waarmee de samenwerking en de concurrentiepositie wordt bevorderd. De resultaten zijn dusdanig positief dat GS hebben besloten om in 2008 en 2009 door te gaan met financiële ondersteuning van deze dienstverlening. De provincie Utrecht staat daarmee garant voor 60% van de kosten van NORT Utrecht. Overige financiers zijn de beide Kamers van Koophandel in de provincie Utrecht en de brancheorganisaties HISWA en RECRON.

Vorig jaar heeft het steunpunt bij ruim 90 Utrechtse bedrijven een kwaliteitsmeting doorgevoerd. Meer dan 50 actieplannen voor bedrijven zijn door NORT Utrecht opgesteld en twaalf ondernemingen zijn begeleid met een scholingstraject. NORT Utrecht heeft bovendien ruim 30 startende ondernemers geholpen bij het opstellen van een ondernemingsplan; hiervoor is als tegemoetkoming in de kosten per aanvraag EUR2500,- beschikbaar. Verder helpen de twee consulenten met verbetering van de bereikbaarheid en gastvrijheid van de onderneming. Zij adviseren ook over optimalisering van de dienstverlening van het bedrijf via Internet. NORT Utrecht is eveneens betrokken bij algemene initiatieven als de toeristische promotie van de Utrechtse Heuvelrug, stimulering van zakelijk toerisme in de provincie en samenwerking tussen horecaondernemingen langs de Vecht op het gebied van kanovaren.

Plannen voor de toekomst
In de plannen voor 2008 en 2009 wil het provinciale steunpunt doorgaan met individuele bedrijfsondersteuning, vijf nieuwe samenwerkingsplatforms opzetten en extra aandacht besteden aan duurzaamheid en veiligheid in de bedrijfsvoering van Utrechtse horecaondernemingen. Belangrijke actiepunten blijven scholing op het gebied van ICT en bevordering van gastvrijheid en klanttevredenheid. Door deze extra ondersteuning van NORT Utrecht groeit de werkgelegenheid in deze sector met 100-200 arbeidsplaatsen en worden nieuwe investeringen losgetrokken tussen 50 en 100 miljoen euro.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196