Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Werk aan sprengkoppen vordert gestaag

22 januari 2008 - De sprengkoppen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug liggen er weer netjes bij. De afgelopen twee maanden zijn in opdracht van waterschap en gemeente de sprengen Beukenstein (De Driearm), De Kraaybeek, De Zwoer (o.a. Koekepan en Acaciavijver) en Dennenburg (De Fles en Lekkerewatertje- Noord) gebaggerd. Ook is overtollige begroeiing verwijderd. Uit de Bosvijver zijn takken en blad verwijderd en van drie sprengkoppen is de oeverbeschoeiing vervangen. Het werk is uitgevoerd met respect voor de flora en fauna; zo zijn voorafgaand aan het baggeren vissen weggevangen en verderop uitgezet. Op de site van het waterschap is een fotoserie van deze werkzaamheden te zien.

Rekening houden met ecologische waarden

Oorspronkelijk was het water in de sprengen -kunstmatig gegraven beken- van goede (voedselarme) kwaliteit, wat onder andere tot uiting kwam in de specifieke levensgemeenschappen die in en nabij de sprengen voorkwamen. Door daling van de grondwaterstand, eutrofiëring en achterstallige onderhoud zijn de ecologische waarden van de sprengsystemen achteruit gegaan. Toch zijn beschermde en/of bijzondere planten en diersoorten aangetroffen zoals alpenwatersalamander, poelkikker, gevlekte witsnuitlibel, ijsvogel, witte waterranonkel en dubbelloof.

Bij het voorbereiden en uitvoeren van de werkzaamheden wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van deze soorten. Vooraf zijn ecologische werkplan (Word document) nen opgesteld die tot doel hebben om eventuele negatieve effecten voor (beschermde) planten en dieren, die de uitvoeringsmaatregelen met zich mee zouden kunnen brengen, tot een minimum te beperken.

De bagger is inmiddels uit de meeste sprengkoppen verwijderd, maar nog niet uit allemaal. Uit ecologisch oogpunt worden de baggerwerkzaamheden in de sprengkoppen namelijk gefaseerd uitgevoerd (niet alle sprengkoppen tegelijk). De nu nog te baggeren sprengkoppen zullen waarschijnlijk in 2008 of 2009 onder handen worden genomen.

Verwijderen struiken en overhangend hout langs de sprengen

Naast het baggeren zijn de sprengen ook opgeschoond door takken en overmatige begroeiing uit de sprengen te verwijderen. Verder is een deel van de houtopslag in de nabije omgeving van de sprengen verwijderd. Dit om te voorkomen dat de sprengen door bomen en struiken aan het zicht worden onttrokken en, als de bomen groot zijn, veel blad in de sprengen terecht komt.

Vervangen oeverbeschoeiing

De sprengkoppen de Koekepan, de Acaciavijver en De Fles hebben van oudsher een strakke oeverbeschoeiing. Deze beschoeiing is ernstig in verval geraakt en daarom zijn de drie sprengkoppen voorzien van een nieuwe beschoeiing om de oorspronkelijke vorm in stand te houden en deze deels te herstellen.

Kosten van de werkzaamheden

De werkzaamheden worden betaald door het waterschap en de gemeente Utrechtse Heuvelrug, en worden voor 50% van de kosten gesubsidieerd door de provincie Utrecht in het kader van het "Uitvoeringsprogramma Stichtse Lustwarande".

Informatie over de sprengen

Om meer bekendheid te geven aan het bijzondere karakter en de historie van de sprengen wordt een informatiebord geplaatst aan de Hoofdstraat 83 in Driebergen-Rijsenburg. Ook wordt een wandelroutefolder van het 'Ton van Zeijts Sprengenpad' uitgegeven.

Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, en daarna?

De afgelopen maanden is vooral gewerkt aan de sprengkoppen ten noorden van de Arnhemse Bovenweg. De komende periode wordt geïnventariseerd welke maatregelen wenselijk zijn voor het gedeelte van de sprengen tussen de Arnhemse Bovenweg en de Langbroekerwetering. In 2008 worden gegevens verzameld van de sprengen. Als het daarbij nodig is om particulier terrein te betreden, wordt vooraf contact opgenomen met de eigenaren. Uit het onderzoek moet blijken, welke maatregelen noodzakelijk zijn voor behoud en herstel van het resterende gedeelte van de sprengen.