IFAW


Japanse walvisvaart - Meer sushi dan wetenschap

21 januari 2008 Sydney, Den Haag - Terwijl het drama zich in de Zuidelijke Oceaan voltrekt, wijst IFAW (het International Fund for Animal Welfare) er nogmaals op dat de enige manier om een einde te maken aan de illegale walvisvaart van de Japanse regering via internationale rechtbanken is.

De wereldwijd toonaangevende experts op het gebied van internationaal recht en wetenschappers op het gebied van zeezoogdieren zijn van mening dat het "wetenschappelijke" walvisvaartprogramma van de Japanse regering een fatale fout is en in strijd met verscheidene internationale verdragen en tribunalen.

"Japans 20 jarige "wetenschappelijke walvisvaart" heeft geleid tot duizenden dode walvissen en zo goed als geen bruikbare kennis omtrent de walvissen die "bestudeerd" worden. Het vlees wordt verpakt en verkocht op de vismarkten in Japan. Dit heeft meer te maken met sushi dan met wetenschap," zegt IFAW Marcel Bertsch, directeur van het IFAW Nederland.

Op een bijeenkomst van de Internationale Walvisvangst Commissie in 2007 werd de door Japan verklaarde `wetenschappelijke walvisvaart' sterk veroordeeld door het Wetenschappelijk Comité ten gevolge van het doden van bijna 7000 dwergvinvissen en het uitblijven van het presenteren van conclusies van enige wetenschappelijke waarde.

"Daarentegen heeft onderzoek in landen als Australië, Argentinië en Brazilië informatie opgeleverd omtrent de levensweg, inclusief populatietrenden van walvissen met een precisie waar wetenschappers die walvisdodende methoden gebruiken niet eens van kunnen dromen. Hoe vaak moet Japan verteld worden dat je walvissen niet hoeft te doden om ze te bestuderen," aldus Bertsch.

De wetenschap is niet alleen ondeugdelijk maar volgens drie verschillende panels van onafhankelijke, internationale juridische experts (in de arm genomen door het IFAW) vormt het Japanse walvisvaartprogramma een schending van het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee, het Verdrag inzake Antarctica, het Verdrag inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten en het Internationaal Verdrag voor de regeling van de walvisvangst.

"De beste juridische breinen ter wereld hebben de zaak rond: Japans walvisvaart is niet alleen wreed, het is illegaal," zegt Bertsch.

Wanneer er een definitief eind aan de walvisvaart in Antarctica moet komen, dan dienen de regering van Australië maar zeker ook andere regeringen over de hele wereld om Japan uit te dagen voor internationale gerechten.