Veilig Amsterdam


DMB: Geluidsoverlast Thunderdome voorkomen

Rai


* Uitgaan en de horeca

22 januari 2008

Op 15 december 2007 vond het nachtelijke dance event 'Thunderdome' plaats in de RAI. Geluidsklachten waren er nauwelijks. Dankzij scherpere geluidsnormen van DMB en een nieuw geluidsplan van ID&T. ID&T houdt twee keer per jaar een dance event in de RAI.

Geluidsoverschrijdingen
Maatregelen waren nodig om geluidsoverschrijdingen te voorkomen zoals bij het evenement 'In Qontrol' in april 2007. Toen kwamen honderden meldingen van geluidsoverlast binnen. Handhavers van DMB hebben verschillende overschrijdingen gemeten tijdens het evenement. Dit gaf aanleiding tot het opleggen van een proces-verbaal. Het betrokken stadsdeel, Zuideramstel, heeft aangegeven dat een dergelijke gebeurtenis niet acceptabel is. Hierdoor kwam Thunderdome op de tocht te staan.

Nieuwe duidelijke afspraken
Organisatoren en het bevoegd gezag hebben nieuwe en vooral duidelijke afspraken gemaakt. Na veelvuldig overleg tussen alle betrokken partijen. De DMB kwam tot scherpere geluidsnormen. ID&T kwam met een nieuw geluidsplan. Hierin stond een nieuw type geluidsinstallatie dat het geluid beter richt en op de dansvloer concentreert.

Positieve geluiden
Tijdens het evenement bleek alles goed te werken. De bezoekers dansten er op los terwijl de meeste omwonenden van hun nachtrust konden genieten. Het aantal meldingen over geluidsoverlast was op twee handen te tellen.