Gemeente Rotterdam

Op 21 januari start de eerste internetveiling van Gemeentebelastingen. Via deze executieveiling worden in beslag genomen auto's verkocht.

Auto wantebetaler onder digitale hamer

De gemeente Rotterdam verkoopt auto's van wanbetalers voortaan via internet. Iedereen kan vanaf 21 januari 2008 meebieden op auto's die in beslag genomen zijn. De gemeente werkt nauw samen met Troostwijk Veilingen B.V. en maakt gebruik van de website van ExecutieVeiling.nl. Met de verkoop via internet verwacht Gemeentebelastingen meer opbrengst uit de executieveilingen te halen.

Samenwerking met Troostwijk Veilingen B.V.

De openbare verkoop van auto's door Gemeentebelastingen Rotterdam is in de afgelopen jaren explosief is gestegen. Maar de executieveilingen werden slechts door een beperkt aantal mensen, veelal autohandelaren, bezocht. Daarom zocht Gemeentebelastingen andere mogelijkheden voor de executieverkopen en kwam uit op verkopen via internet. Met Troostwijk Veilingen B.V. heeft Gemeentebelastingen een partner gevonden die al langer ervaring heeft met internetveilingen. Het internetplatform voor de executieveilingen is ontwikkeld door Troostwijk Veilingen B.V., de kennis en ervaring van beide organisaties is in ExecutieVeiling.nl gebundeld.

Meer bieders, voordeel wanbetaler

Door het aanbieden van auto's via internet krijgt een breder publiek toegang tot het veilingplatform. Voortaan kan men vanuit huis of werk eenvoudig meebieden en de veiling blijven volgen. Dat maakt een executieveiling voor veel mensen aantrekkelijker. Bovendien leert de ervaring van Troostwijk dat verkoop via internet een positieve invloed heeft op de verkoopprijzen en dat is precies wat Gemeentebelastingen Rotterdam zocht. Het voordeel van hogere prijzen komt volledig ten gunste van de belastingschuldige, want met een hogere opbrengst kan de belastingschuld eerder worden afgelost.

Executieverkoop

Ook al gaat de executieverkoop via internet, alle wettelijke bepalingen rond de executieverkoop blijven van kracht. Nadat een auto door de gemeentelijke deurwaarder in beslag is genomen, mag de executieverkoop pas na 28 dagen - ten laste van de wanbetaler - plaatsvinden. Dat blijft zo, maar de aankondiging van de executieverkoop is ruim voor aanvang van de executieveiling via internet. Als de belastingschuld voor aanvang van de veiling alsnog wordt betaald, komt de auto niet in de verkoop. Om mee te bieden moet de koper zich eerst op de website registreren. Eenmaal geregistreerd, kan hij gaan meebieden.

Andere gemeenten en gerechtsdeurwaarders

Rotterdam is de eerste gemeente die in beslag genomen auto's van wanbetalers via internet gaat verkopen. Maar Troostwijk Veilingen B.V. verwacht dat op termijn meerdere gemeenten of andere overheden zich zullen aansluiten. Maar ook gerechtsdeurwaarders kunnen over enige tijd deelnemen aan ExecutieVeiling.nl. Overigens blijft de verkoop niet beperkt tot auto's. Op termijn zullen ook allerlei andere roerende zaken, zoals inboedels, via ExecutieVeiling.nl aangeboden worden. Gemeentebelastingen Rotterdam gaat ook hier gebruik van maken.

Gemeentebelastingen
Voor de gemeente Rotterdam heft en int Gemeentebelastingen de onroerende-zaakbelastingen, hondenbelasting, precariobelasting, reclamebelasting, rioolrecht, parkeerbelastingen, afvalstoffenheffing en bedrijfsreinigingsrecht. Ook verstuurt en/of int Gemeentebelastingen andere gemeentelijke boetes en facturen.

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar 1875 auto's in beslag genomen, daarvan werden 425 auto's daadwerkelijk via een openbare executieveiling werden verkocht.

Wanbetaler

Een wanbetaler heeft na ontvangst van het aanslagbiljet, de aanmaning, het dwangbevel en het hernieuwde bevel tot betalen nog steeds de aanslag niet (volledig) heeft betaald. Veel wanbetalers hebben overigens meerdere aanslagen open staan, het gaat dan voornamelijk om parkeerbelasting.

Troostwijk Veilingen

Met meer dan vijfenzeventig jaar ervaring en een uitgebreid Europees netwerk van kantoren is Troostwijk Veilingen een begrip op het gebied van industriële verkopingen. Troostwijk Veilingen doet dit in Nederland met name via online veilingen. Troostwijk Veilingen organiseert in Nederland meer dan 100 veilingen per jaar via www.troostwijkveilingen.nl

Voor het actuele aanbod van openbare verkopen klikt u op

U kunt hier ook de flyer downloaden