Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Di 22 jan De beste houding om te bevallen, moeten vrouwen zelf kiezen * 15:30 uur Mw. J. de Jonge (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Birthing positions revisited. Examining the evidence for a routine practice
Promotores: Prof. dr. P.L.H. Scheepers, mw. prof. dr. A.L.M. Lagro- Janssen

E-mail: ank.dejonge@tno.nl
Sinds een paar honderd jaar bevallen de meeste vrouwen in westerse landen in rugligging. Als vrouwen zelf kunnen kiezen, gebruiken ze vaak ook andere houdingen. De rugligging is echter gemakkelijker voor hulpverleners. Ank de Jonge onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van deze houding. Haar onderzoek toont dat, vergeleken met andere houdingen, bevallingen in rugligging iets vaker eindigen in een keizersnee of vacuümbevalling. Ook zetten hulpverleners vaker een knip bij een rugligging. Daar staat tegenover dat een vrouw in deze houding minder vaak spontaan inscheurt. En wanneer ze gehecht moet worden, verliest ze in rugligging minder bloed dan wanneer ze zittend bevalt. Vrouwen verschillen in welke baringshoudingen ze prettig vinden. Daarbij hebben ze graag invloed op de keuze van houdingen. Het is de hoogste tijd om alle vrouwen zelf te laten kiezen in welke houding ze willen bevallen, aldus De Jonge.
Ank de Jonge (Creil, Flevoland, 1967) voltooide de masteropleiding Public Health in Edinburgh (Schotland). Het hier beschreven onderzoek is verricht bij de afdeling Vrouwenstudies (Huisartsgeneeskunde) van het UMC St Radboud. Op dit moment is De Jonge werkzaam bij TNO Kwaliteit van Leven én als waarnemend eerstelijns verloskundige.

* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud, tel: (024) 361 35 28, e-mail: info@com.umcn.nl

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda