Senternovem


22-01-2008 | Cyttron ontwikkelt 'Google Earth' voor levende cel

Binnen Cyttron is een softwareprogramma ontwikkeld waarmee alle structuren binnen een cel kunnen worden gevisualiseerd. Het systeem geeft bovendien niet alleen visuele informatie, maar ook allerlei andersoortige onderzoeksinformatie die betrekking heeft op het beeld.

Volgens prof. Jan Pieter Abrahams, hoogleraar biofysische structuurchemie aan de Rijksuniversiteit Leiden en directeur van het Bsik-programma Cyttron, gaat het om een indringende presentatie waarbij samenhang tussen mechanismen en onderdelen in en van de levende cel onmiddellijk duidelijk wordt.
"Je moet het zien als Google Earth, maar dan in een cel", zegt Abrahams. "Het is een soort digitale microscoop, waarmee niet alleen weefselstructuren zichtbaar kunnen worden gemaakt, maar ook structuren in een cel en zelfs modellen. We kunnen bijvoorbeeld zien hoe een bepaalde eiwitketen zich opvouwt. Bovendien geeft het systeem er allerlei informatie bij. Er is inmiddels een uitgebreide databank aan gegevens waar onderzoekers hun plaatjes kunnen opslaan en deze kunnen voorzien van gestandaardiseerd commentaar. Dat werkt heel goed."

Input
De basis van het systeem van Cyttron is een databank met visueel materiaal, die wordt gevoed door wetenschappers. Zoals Abrahams opmerkt gaat het niet alleen om visueel materiaal, maar kunnen er allerlei andere gegevens aan gekoppeld zijn. Die input wordt momenteel aangeleverd via een webinterface, waartoe aangesloten onderzoekers toegang hebben. Voorlopig is de input nog alleen weggelegd voor de deelnemers van Cyttron, maar als het systeem goed draait komt het, als het aan Abrahams ligt, breed beschikbaar. Er is in ieder geval veel belangstelling voor.

Beschikbaar
Abrahams: "Dit systeem maakt voor het eerst real time integratie mogelijk van verschillende typen visuele informatie en andere gegevens. Combinatie van data was natuurlijk altijd al mogelijk, maar dan was het handwerk, vaak op basis van langdurig literatuuronderzoek. Het was een kwestie van plaatjes naast elkaar houden en vergelijken. Met dit systeem is het mogelijk om in één oogopslag verbanden te zien. Juist door het leggen van die verbanden ontstaan nieuwe kennis en nieuwe inzichten. Het is te vergelijken met de rollenwisseling tussen de traditionele bibliotheek en internet. Als je vroeger iets wilde uitzoeken moest je naar de bibliotheek. Als de literatuur die je zocht al was uitgeleend, moest die worden gereserveerd, daar gingen vaak weken overeen. De komst van internet was een fundamentele verandering. Informatie is altijd en overal beschikbaar en leidt daarmee veel sneller tot de ontwikkeling van nieuwe dingen. Zo is het met dit systeem ook."

Alzheimer
Het visualisatiesysteem van Cyttron heeft volgens Abrahams ook commerciële potentie. Cyttron heeft marktonderzoek gedaan binnen de farmaceutische industrie en die bleek buitengewoon enthousiast over het systeem, zij het vooral als een onderzoeksinstrument met een ondersteunende rol. Om te laten zien dat het als zodanig ook echt werkt, hebben de onderzoekers van Cyttron inmiddels een demonstratieproject ontwikkeld, speciaal toegesneden op de ziekte van Alzheimer. Inmiddels is er een goed gevulde database met gegevens over deze neurale aandoening, van hersenplaatjes tot geaggregeerde eiwitten.

Afgesloten deel
"We gaan het systeem pas verkopen als we weten dat de markt het ook echt heel graag wil hebben, en dan moet je eerst kunnen laten zien dat het systeem ook echt kan werken", zegt Abrahams. "In principe is het idee achter het vermarkten van het systeem tweeledig. In de eerste plaats gaat het om een publieke database voor onderzoekers. In de tweede plaats is er een klantengroep die om welke reden dan ook gegevens nog niet wil publiceren. Daarvoor willen we een afgesloten deel ontwikkelen waarmee farmaceutische bedrijven onder licentie lokaal het systeem kunnen laten draaien."

Combinatie
Het systeem is rechtstreeks koppelbaar aan zowel een microscoop als aan analyse en interpretatieapparatuur. Gegevens als plaatjes, maar ook informatie over resolutie, vergroting en dergelijke worden rechtstreeks in de databank opgeslagen. Momenteel zijn ook applicaties beschikbaar waarbij bijvoorbeeld de gegevens van een elektronenmicroscoop en een lichtmicroscoop worden gecombineerd. Een elektronenmicroscoop kan met een veel grotere vergroting naar een preparaat kijken en een lichtmicroscoop staat analysemethodes toe die niet mogelijk zijn met een elektronenmicroscoop. Zo kunnen twee soorten informatie over één preparaat worden gecombineerd.

Kennis opdoen
Abrahams: "Ons ultieme doel is dat we met dit systeem alle kennis over structuren van het 'leven' met elkaar kunnen combineren. Op die manier kun je snel veel kennis opdoen over een heel scala aan aspecten die met levend weefsel en levende cellen te maken hebben. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel reageren op een defect, maar ook heel effectief behandelingsmethodes ontwikkelen. Er liggen zelfs mogelijkheden op het gebied van biotechnologie. Stel, onderzoekers willen een gistcel een bepaald enzym laten uitscheiden. De gistcel blijkt echter toxisch te zijn en dat is ongewenst. Dit systeem maakt het mogelijk om heel snel honderden andere giststammen te screenen en te vergelijken. Vroeger betekende dat een speurtocht door de literatuur en dat duurde vaak maanden. Dit kan een doorbraak betekenen", zegt hij enthousiast.