Senternovem


22-01-2008 | LOFAR ziet eerste pulsar

Het eerste LOFAR-station heeft halverwege 2007 voor het eerst een pulsar gedetecteerd. Dat gebeurde met zes zogenaamde prototype High Band Antennes, die kort daarvoor in Exloo zijn geplaatst. LOFAR
LOFAR station

Pulsars zijn roterende neutronensterren met een diameter van ongeveer twintig kilometer die ontstaan na het 'sterven' van zware sterren. Deze exotische objecten hebben bijzonder sterke magneetvelden en vanaf hun magnetische polen worden radiogolven uitgezonden, vergelijkbaar met de lichtbundel van een vuurtoren.

LOFAR (Low Frequency Array) wordt de grootste radiotelescoop ter wereld. LOFAR bestaat niet uit één grote schotelantenne, maar uit een netwerk van tienduizenden kleine antennes, verdeeld over een gebied met een diameter van 350 kilometer. Zo ontstaat een radiotelescoop die honderd maal gevoeliger is dan de huidige telescopen en waarnemingen kan doen in het tot nu toe onbekende gebied van de 'lage' radiofrequenties.

LOFAR is momenteel nog in aanbouw. De verwachting is dat als LOFAR compleet is, deze zo'n duizend nieuwe pulsars zal ontdekken, een verdubbeling van het aantal 'bekende' pulsars in de noordelijke hemel, die bovendien met veel meer nauwkeurigheid bestudeerd kunnen worden.

http://www.lofar.nl/p/pressreleases/160707.htm