Ingezonden persbericht


Poppenkasten en Proteststemmen
Jonge Democraten Brabant plaatst poppenkasten bij stemlokalen en roepen op tot BLANCO-stem

Eindelijk mogen de mensen echt mee praten over een belangrijke post in hun gemeente: Het burgemeestersreferendum in Eindhoven geeft de burger de macht over een gezichtbepalende functie in hun gemeente.

Althans, dat had zo kunnen zijn. "Ten eerste zijn er slechts twee kandidaten, terwijl er veel meer opties hadden kunnen zijn wanneer de gemeenteraad geen voorselectie had gemaakt. Daarbij zijn de twee kandidaten van dezelfde partij, waardoor er inhoudelijk geen grote verschillen tussen beiden zijn", aldus Arend Meijer, voorzitter van de Jonge Democraten Brabant.

De JD wil een échte keuze en dus niet de keuze tussen spruitjes of spruitjes. "Het is een grote poppenkast geworden op deze manier. We doen net alsof mensen iets mogen kiezen, terwijl in werkelijkheid allebei de kandidaten hetzelfde voorstellen", zegt Michiel Nivard, bestuurslid van de JD Brabant.

De JD riep de afgelopen weken via flyer-acties en posters daarom op tot een BLANCO-stem. "Een BLANCO-stem draagt bij aan een hoog opkomstpercentage, dat is nodig om te laten zien dat mensen wél een referendum over een dergelijk belangrijke post willen. Door niet op een kandidaat te stemmen, maar BLANCO in te vullen geven mensen aan dat ze het niet eens zijn met de manier waarop het nu gaat, dus geen poppenkast." legt Meijer uit.

Om hun protest een ludieke vorm te geven zullen de JD-ers woensdag bij verschillende stemlokalen een poppenkast neerzetten.

Voor de pers:
De locaties van de stemlokalen waar poppenkasten neergezet zijn kunt u opvragen. De JD is woensdag in ieder geval tussen 10.00 en 11.00 aanwezig bij het gemeentehuis.

Meer informatie:
Arend Meijer (voorzitter JD Brabant) of Michiel Nivard Tel: 06-4931 0717 Tel: 06-4513 4128


---- --