UMC Utrecht


Geluidsoverlast en kinderprestaties

Om het effect van transportgeluid op de uitvoering van complexere taken te bepalen, voerde Elise van Kempen een onderzoek uit onder 2844 basisschool kinderen in de omgeving van drie Europese luchthavens.

Daarnaast evalueerde zij meer dan 65 epidemiologische studies die de relatie tussen geluid en bloeddruk en hart- en vaatziekten onderzochten, gepubliceerd tussen 1970-2007. Van Kempen ontdekte geen directe samenhang tussen geluid en het aantal gerapporteerde gezondheidsklachten bij kinderen. Maar ze zag wel dat kinderen die gehinderd zijn, meer gezondheidsklachten rapporteren dan kinderen die geen hinder rapporteren; ook blijken kinderen die gehinderd zijn meer fouten te maken op de wisselende aandachtstest en minder goed te scoren op de geheugentest.

Naar schatting zijn er in de omgeving van Schiphol 110 tot 720 leerlingen per schooljaar extra met een relatief lage score op een leestest. Circa 850 leerlingen per schooljaar zijn ernstig gehinderd door het geluid van vliegverkeer op school.

Elise van Kempen promoveert op 22 januari aan de Universiteit Utrecht.