Ingezonden persbericht




Het Gemaal en Cultuurhuis AINSI presenteren:

WALRAM

Tekst en regie Emanuel Muris

coproductie Art Buro Limburg / AINSI

WALRAM is een multimediale voorstelling met tekst, muziek en beeld over de identiteit van een Europese regio en zijn bewoners.

Walram woont in een grote stad. Gevoelens van vervreemding en niet kunnen aarden in deze grote, complexe stad waren hem al niet vreemd. Maar nu er een zoon op komst is, slaat de paniek toe. Niet omdat hij geen vader wil worden, maar omdat hij zich geconfronteerd ziet met zijn eeuwig wederkerende demonen. Demonen van de onzekerheid over wie hij is en waar hij thuis hoort. Deze angst doet hem besluiten terug te keren naar zijn geboortegrond in de hoop daar antwoorden te vinden en zich zo te bevrijden van zijn kwelgeesten. Walram besluit zijn ongeboren zoon mee te nemen in een fles wijn om te voorkomen dat hij ter wereld zal komen nog vóór hij zelf bevrijd is. Want hij kan de wegen voor zijn zoon pas goed begaanbaar maken, zo redeneert hij, als hij er zelf klaar voor is. In de taal en in het landschap ziet Walram belangrijke sleutels om het geheim omtrent zijn identiteit te kunnen ontrafelen. Na vele omzwervingen en ontmoetingen in 'zijn' Maas-Rijnland besluit hij uiteindelijk toe te geven aan de steeds terugkerende drang om hier 'wortel' te schieten en volkomen één te worden met dit landschap. Op dat moment maakt zijn zoon in de fles kenbaar dat hij geboren wil worden.

Daartoe zal Walram terug moeten keren naar zijn geliefde en de stad.

Tekst en regie: Emanuel Muris
Dramaturgisch advies: Noël Fischer
Spel: Hans van Cauwenberghe
Decorontwerp en -uitvoering: Tobias Duysens
Cineast: Sander Salden
Productie: Art Buro Limburg / Frans Janssen, Jules Moonen Publiciteit: Janneke Schmeitz
Grafische Vormgeving: Stijn Segers
Coördinatie: AINSI / Fons Dejong

Speeldata:
Dinsdag 22 januari 2008 (première) / woensdag 23 t/m zondag 27 januari 2008 (Try-outs: woensdag 16, donderdag 17, zaterdag 19 t/m maandag 21 januari 2008)

Aanvang: 20.30 uur / prijs: E 10,- (try-outs E 7,-) Locatie: Cultuurhuis AINSI, Lage Kanaaldijk 113a, Maastricht

Reserveren: UITBalie 043-3505555 / www.theateraanhetvrijthof.nl

Tournee
09 maart Eupen
14 maart Genk
15 maart Alsdorf

Over Cultuurhuis AINSI

Het gloednieuwe cultuurhuis AINSI in Maastricht, gevestigd in een voormalig verpakkingsgebouw van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI), legt het laatste traject af naar de volledige openstelling in het seizoen 2007-2008.

Het nieuwe cultuurhuis groeit in de komende jaren uit tot dé verzamelplaats voor de creatieve industrie in Maastricht en verre regio. De vrije ligging aan de rand van de stad en de opdracht tot het oprekken van vele grenzen, maken het tot een huis voor 'kunst op vrijersvoeten'.

Presentatie 2008: State of the Art
Cultuurhuis AINSI biedt onderdak aan Het Gemaal, het Euregionale samenwerkingsverband van Genk, Eupen, Maastricht en Alsdorf. Met steun van de Europese Gemeenschap (Interreg III), het rijk, de provincies, gemeenten en private fondsen krijgen voormalige industriële gebouwen in deze steden een nieuwe, culturele bestemming.

Het Gemaal presenteert de komende maanden de stand van zaken omtrent de verbouwing en oplevering van de nieuwe huizen in een reeks van culturele producties. WALRAM bijt het spits af in AINSI. Nadien volgen nog drie premières in Maastricht en drie festivalweekeinden in de andere steden.

Voor Het Gemaal maakt Art Buro Limburg i.s.m. Cultuurhuis AINSI de productie WALRAM. Daarvoor ontving schrijver/regisseur Emanuel Muris een opdracht van het nationale LIRA Fonds. Het Fonds voor Podiumkunsten+ kende een projectsubsidie toe. Met dank aan: Jean Frins, Nai Maastricht, Peter Snellens, Theater aan het Vrijthof Maastricht.

Walram
De historische figuur van Walram I (? - 1082), bouwheer van het slot Limburg, wordt gezien als de grondlegger van de gelijknamige Nederlandse en Belgische provincies. Zijn zoon Hendrik I breidt het gezagsgebied stevig uit als hertog van Neder- Lotharingen en Markgraaf van Antwerpen.

Emanuel Muris (NL 10/8/1973), Schrijver, regisseur

Emanuel Muris studeerde aan de Academie voor Drama in Eindhoven en aan de Theaterschool in Amsterdam. Met zijn afstudeerwerk won hij daar de Top Naeff-prijs 1999. Legde zich van meet af aan toe op een carrière als onafhankelijk theatermaker en schrijver (bv Krampen van Dyslecticus). Verwierf voor zijn werk schrijfopdrachten van onder andere LIRA Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst en productieopdrachten van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten. Schreef voor Gasthuisproductie (Twee Kisten, regie Jetse Batelaan), voor Generale Oost (De Grens), Bruno Listopad (Zuidpool), Orkater (De man die zijn hoofd afzette), Jakop Ahlbom (Lost), Platform Onafhankelijke Toneelauteurs etc. Realiseerde verschillende producties in samenwerking met huizen als Toneelschuurproducties (bv Zootopia), HetLab/De Berenkuil (bv Zoals de dag, regie Erik Whien) en Huis van Bourgondië (bv Werktitel Pinokkio). Heeft ten slotte meerdere multimediale producties op zijn naam staan zoals Kapel over de beeldend kunstenaar Mark Rothko, Alice in Wonderland niet voor kinderen en Pechvogels.

Hans van Cauwenberghe (B 3/9/1964), Acteur
Hans van Cauwenberghe genoot zijn opleiding aan Studio Herman Teirlinck. Acteerde onder andere bij Het Toneelhuis, Victoria, Publiekstheater Gent, Anna's Steen en Ultima Thule. Werd met dit laatste gezelschap in Novecento genomineerd voor de 1000Watt-prijs 2003. Werkt veelvuldig met Hanneke Paauwe, onder meer in De Potloodmoordenaar, Peepshow, Groeten van Keith Haring en IN MEMORIAM (subsidie FAPK). Speelde in talloze films en televisieseries, regisseert en coacht, schrijft teksten en liedjes. Sedert 2004 bekend als Karel Staelens in de tv-serie Spoed. Speelde in Familie, Flikken en Zone Stad. In 2006 lanceerde hij HANS! Een trio dat met "Schone kleine liedjes voor mensen van goede wil" binnen zeer korte tijd met nieuw repertoire de Belgische podia veroverde. Genomineerd voor Persoon van het Jaar 2007.

Cultuurhuis AINSI

AINSI is een initiatief van en komt mede tot stand door ENCI, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Met steun van VSB Fonds, Stichting Elisabeth Strouven, Bankgiroloterij en Europese Unie.

Noot voor de redactie,