Gemeente Bergen


Persuitnodiging

Datum 14 januari 2008
Plaats Nieuw Bergen

College en gemeenteraad halen Dorpsontwikkelingsplannen op

Dinsdagavond 22 januari gaan burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Bergen op pad. Gezamenlijk gaan ze naar Afferden, Siebengewald en Nieuw Bergen waar ze worden ontvangen door de werkgroepen Dorpsontwikkelingsplan. Iedere werkgroep biedt vervolgens op een ludieke manier het Dorpsontwikkelingsplan aan. U bent van harte welkom om het college en de leden van de gemeenteraad hierbij te begeleiden.

De werkgroepen in Afferden, Siebengewald en Nieuw Bergen halen die avond alles uit de kast om hun Dorpsontwikkelingsplan op een aansprekende manier te presenteren. Het gaat immers om de toekomst en de leefbaarheid van hun dorp. Waar moeten de inwoners zich, in overleg met de gemeente, de komende 15 jaar op richten?

De DOP-tour wordt gemaakt met een bus. Tijdens de rit heeft u de gelegenheid om met de college- en raadsleden te praten over de DOP's, de inhoud van de aangeboden DOP's te bekijken en een eerste reactie te vragen aan de bestuursleden.

Elke kern zijn eigen DOP
Wellerlooi, Bergen en Aijen hebben vorig jaar hun DOP gepresenteerd. Wanneer Afferden, Siebengewald en Afferden op 22 januari hun DOP presenteren rest alleen Well nog. De planning is dat het DOP Well in februari wordt aangeboden. Volgens de provincie Limburg is de situatie in Bergen uniek; elke kern heeft dan zijn eigen Dorpsontwikkelingsplan. Alle wensen en ideeën van de dorpsplannen worden in de voorjaarsnota 2008 aan de orde gesteld. De raad krijgt dan volledig inzicht in de opgevoerde projecten van alle dorpsplannen en kan prioriteiten voor de komende jaren stellen. Ook kan de gemeente afwegen aan welke projecten ze gaat meewerken.

Het idee van Dorpsontwikkelingsplannen is ontstaan tijdens de dorpenronde in 2005. Het thema van die dorpenronde was 'Leefbaarheid'. De dorpsraden in de gemeente Bergen hebben destijds het initiatief genomen. In de dorpen waar geen dorpsraad actief was zijn initiatiefgroepen ontstaan die het DOP verder uitwerken. De werkgroepen DOP worden ondersteund door de coördinator Leefbaarheid van de gemeente en een medewerker van Synthese. Elk dorp heeft zijn eigen aanpak bij het maken van een DOP. Uitgangspunt is echter dat alle inwoners op de een of andere manier betrokken worden en een bijdrage kunnen leveren, bijvoorbeeld via een enquête of een informatieavond.