Bonnefanten Museum Maastricht


Hot-Pot kunst van Deense schilder Tal R
The Sum 22.01.08 - 20.04.08

'I constantly have this hot-pot boiling and I throw all kinds of material into it'
Tal R

Tal R's (1967 Tel Aviv, opgegroeid in Kopenhagen) naïeve schilderkunst is ontwapenend en suggereert de onbevangen houding en 'simpele' belevingswereld die we kennen van kinderen en autodidacten, amateurs en andere zogeheten outsiders. Zijn energieke stijl herinnert aan hun decoratieve impuls en verhalende aanpak, hun schematische, tweedimensionale weergave van de wereld en hun overvloed aan felle kleuren en vormen. In the Sum koos Tal R, om zichzelf uit te dagen, slechts zeven kleuren als basis voor een reeks van 18 doeken (2004 - 2007) van gelijke afmetingen. De tentoonstelling biedt daarnaast een volledig overzicht van zijn grafisch werk uit de periode 1996 -2007 en zeven vitrines met materiaal uit zijn atelier.

Lords of Kolbojnik was de titel van Tal R's eerste solotentoonstelling in Londen waarmee de Deense schilder in 2003 internationaal doorbrak. Kolbojnik is Jiddisch voor gemeenschappelijk afval. Tal R(osenzweig) voert zichzelf graag op als de niet-al-te-kieskeurige kunstenaar die met het recyclen van de visuele restjes van de samenleving genoegen neemt. "We zijn sowieso maar kleine stukjes in het grote verhaal", aldus de kunstenaar, "90% van onze persoonlijkheid wordt gevormd door dingen die anderen in ons stoppen." Die relativerende en onbevangen toon vinden we terug in Tal R's naïeve, naar volkskunst neigende schildertrant.

Smeltkroes-primitivisme
Maar Tal R's primitivisme heeft iets wat de meeste outsiderkunst notoir ontbeert: ze is brutaal, swingend, inventief en geraffineerd. In de grote robuuste doeken en collages fuseert de kunstenaar zijn naïeve idioom ongemerkt met hedendaagse graffiti, strip- en undergroundcultuur. De overrompelende hoeveelheid, ogenschijnlijk lukraak gekozen, verwijzingen naar kunsthistorische, culturele, seksuele en religieuze bronnen verraden een geïnformeerd en belezen maker die 'van alle markten thuis is'. Landgenoot en CoBrA-voorganger Asger Jorn (1914-1973) is natuurlijk niet ver weg. Maar met zijn toegankelijk smeltkroes-primitivisme lijkt Tal R vooral een zelfbewuste metroman-reïncarnatie van onze eigen stoere 'Ik rotzooi maar wat an' Karel Appel. Met dien verstande dat de kunstenaar met strakke compositieschema's, stevige kleurbanen en ornamentele kaders zijn onweerstaanbare Deense hot-pot-schilderkunst in een ijzeren greep houdt.

Europese tour
De tentoonstelling The Sum startte in september 2007 in het Louisiana Museum, Humlebæk en is Tal R's eerste grote Europese tour. The Sum reist na het Bonnefantenmuseum door naar Camden Arts Centre in Londen. Een speciale catalogus is voorbereid in samenwerking met Louisiana Museum, Humlebæk en Camden Arts Centre, Londen (ISBN: 978-87-91607-01-1, Engelstalig EUR30,-).

NOOT VOOR DE PERS:
beeldmateriaal kunt u downloaden op deze pagina. Meer informatie nodig? Neem contact op met de persafdeling van het Bonnefantenmuseum (di-vrij)
Avenue Céramique 250
Postbus 1735
6201 BS Maastricht
Tel. +31 43 329 01 09
Fax +31 43 329 01 99
Esther Saris: 06 21 58 23 42
pressoffice@bonnefanten.nl