SP Tilburg


SP: Raad moet solidair zijn met politie-acties

22-01-2008 * De politie voert op dit moment in het hele land, ook in Tilburg, actie voor een betere CAO. Het bod dat de minister aan de bonden heeft gedaan is voor hen onacceptabel. En terecht: als je de bedragen en percentages uitrekent over de hele periode waarin de CAO zou gaan gelden, dan kom je amper boven de inflatie uit. Dit terwijl de politie er bruto al jaren nauwelijks op vooruit is gegaan. Netto zelfs achteruit! De SP dient vandaag een initiatiefvoorstel in waarin de gemeenteraad gevraagd wordt haar solidariteit met de politie uit te spreken.

Het gebeurt niet vaak dat de lokale politiek zich mengt in of uitspreekt over landelijke discussies. Maar aangezien veiligheid een belangrijke gemeentelijke taak is en de politie hier een onmisbare rol in speelt, is dit conflict ook een lokale aangelegenheid. Willen wij Tilburg een veilige stad laten blijven, de veiligheid in de toekomst zelfs nog vergroten, dan hebben we de politie als partner nodig.

De minister heeft intussen een nieuw bod gedaan, maar dat bod lijkt na wat rekenwerk zelfs slechter dan het eerste bod. Er zit op dit moment nog maar weinig beweging in de onderhandelingen. De minister geeft aan dat ze op het maximum zit dat ze kan geven. De bonden nemen hier (terecht) geen genoegen mee. Meer hierover, ook over de cijfers, is te lezen op de sites van de bonden, vooral bij de twee grootste politiebonden: NPB en ACP.

De politie heeft in het gemeentelijk veiligheidsbeleid een zware en verantwoordelijke taak. De hoge ambities die wij als raad stellen moeten de agenten in praktijk brengen. Wij maken de goede voornemens, maar zij staan voor de zware klus deze stad veilig te houden/maken. Daar hoort ook een salaris bij dat recht doet aan de zwaarte van de functie. En nu de salarisontwikkeling bij de politie al jarenlang stilstaat is de eis voor een betere salarispositie gerechtvaardigd.

Tilburg heeft behoefte aan goede en goed gemotiveerde politie, nu en in de toekomst. Daarom wil de SP fractie dat de gemeenteraad erkent dat het zware en verantwoordelijke werk dat zij verrichten van groot belang is voor het slagen van ons veiligheidsbeleid en haar steun uitspreekt voor hun strijd voor een betere salarispositie.

Piushaven 29
5017 AN Tilburg
tel. 013 - 5802320
b.g.g. 013 - 5821534
fax 013 - 5802318