Nederlandse Politiebond


OVERZICHT LANDELIJKE POLITIESTAKING 23-01

Tenzij de 'verkennende gesprekken' tussen de minister van BZK en de vier politiebonden vandaag alsnog leiden tot voldoende toenadering om een hervatting van de onderhandelingen over een nieuwe politie-CAO mogelijk te maken, vindt morgen - op woensdag 23 januari - een door de NPB uitgeroepen landelijke politiestaking plaats. De eerste van een reeks landelijke stakingen, bedoeld om minister Ter Horst op andere gedachten te brengen over haar CAO-beleid. De volgende twee staan gepland op maandag 28 en donderdag 31 januari.

Wat staat er op woensdag 23 januari allemaal te gebeuren? Hieronder een overzicht van de werkstakingen in de Nederlandse politieregio's, het KLPD en de VTSPN - in alfabetische volgorde.

AMSTERDAM-AMSTELLAND
Op 23 januari wordt in het gehele korps Amsterdam-Amstelland een werkonderbreking gehouden van 15.00 tot 23.00 uur. De collega's worden opgeroepen deel te nemen aan een door de NPB, ACP, ANPV, VMHP en APV georganiseerde actie bij de Amsterdam Arena in Amsterdam Zuid-Oost.

Om 19.30 uur wordt in de Arena de risicowedstrijd Ajax-FC Utrecht gespeeld. De Arena gaat voor het publiek open om 18.00 uur. Tussen 16.30 en 18.00 uur worden de actievoerende collega's toegesproken door regionale en landelijke vakbondsbestuurders. Vanaf 18.00 uur zullen de actievoerders voor aanvang van de wedstrijd het toestromende publiek middels flyers informeren over het CAO-conflict tussen de minister van BZK en de politieambtenaren.

De actievoerende collega's worden opgeroepen in burger en ongewapend naar de Arena te komen. In de Arena zelf zal geen actie worden gevoerd; er worden ook geen actiehesjes gedragen. Na de wedstrijd zullen de actievoerende collega's de Arena verlaten en is de actie beëindigd. Het is de bedoeling dat de actievoerende collega's op eigen gelegenheid naar de Arena komen, bij voorkeur met het openbaar vervoer. De politiebonden in Amsterdam-Amstelland hebben de collega's in omliggende politieregio's (Noord-Holland Noord en Kennemerland) verzocht om actiebijstand.

BRABANT NOORD
In Brabant Noord zal tussen 12.00 tot 16.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Brabant Noord. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Brabant Noord wordt voorbereid. De actievoerende collega's zullen per bus vervoerd worden naar het politiebureau aan de Vogelstraat te 's-Hertogenbosch. In de kantine zullen de collega's geregistreerd worden door hun bond. In de kantine zal er voor elke bond een gastspreker uitgenodigd worden.

BRABANT ZUID-OOST
In Brabant Zuid-Oost zal van 12.00 tot 16.00 uur het werk worden neergelegd. Tijdens de staking zullen de actievoerders zich verzamelen op het Stadhuisplein in Eindhoven. Daar zal een petitie worden uitgereikt aan de twee kandidaten voor het burgemeesterschap bij het Referendum Eindhoven: Rob van Gijzel en Leen Verbeek.

DRENTHE
In Drenthe zijn van 9.00 tot 17.00 uur alle politiebureaus voor het publiek gesloten. Daarnaast zullen zich tussen 19.00 en 23.00 uur actievoerende collega's aansluiten bij de Groningse actie rondom de wedstrijd FC Groningen-NEC. Opzet van die actie is als volgt: massaal aanwezig zijn bij de toegangen naar het stadion Euroborg en op de tribunes om te laten zien dat we een conflict hebben met onze werkgever (minister BZK) en niet met de bevolking, in casu de voetbalsupporters.

FLEVOLAND
In Flevoland worden alle collega's opgeroepen het werk van 8.00 uur tot en met 12.00 uur neer te leggen. Deze oproep wordt gedaan door het regionale actiecomité (NPB-ACP-VMHP). De actievoerders zullen zich verzamelen op de districtsbureaus Zijpestein te Lelystad en Baljuwstraat te Almere voor vakbondsbijeenkomsten.

FRYSLAN
In Fryslân wordt het werk neergelegd in de vorm van een stakingsestafette, waarbij telkens een bureau twee uur gesloten is. Deze landelijke actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Fryslân. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Fryslân wordt voorbereid.

Het estafetteschema ziet er als volgt uit:

* Team Noordoost (Dokkum):
dicht van 8.00 tot 10.00 uur

* Team Wald en Wetter (Burgum):
dicht van 9.00 tot 11.00 uur.

* Team Smallingerland/Opsterland/Ajo/Flex/recherche O (Drachten): dicht van 10.00 tot 12.00 uur

* Team Stellingwerf (Oosterwolde/Wolvega):
dicht van 11.00 tot 13.00 uur

* Team Heerenveen:
dicht van 12.00 tot 14.00 uur

* Team Joure/Lemmer (Joure):
dicht van 13.00 tot 15.00 uur

* Team Iselmarkust/Sneek/Recherche Z (Sneek): dicht van 14.00 tot 16.00 uur

* Team Middelsee/Wad en Land (Harlingen):
dicht van 15.00 tot 17.00 uur

* Team Leeuwarden/AJO/Recherche W (Gardeniersweg): dicht van 16.00 tot 18.00 uur

* MKF en PCS (beperkt):
dicht van 9.00 tot 11.00 uur

GELDERLAND MIDDEN
In Gelderland-Midden zal tussen 10.00 tot 15.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Gelderland-Midden. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Gelderland-Midden wordt voorbereid.

GELDERLAND ZUID
In Gelderland-Zuid zal tussen 8.30 tot 12.30 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de PGZ binnen Gelderland-Zuid. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Gelderland-Zuid wordt voorbereid. De bedoeling is die stakingstijd actief te besteden door bijvoorbeeld

* lesuren vullen in het voorgezet onderwijs;
* voorlezen in het kader van de Nationale Voorleesdag (onderbouw);
* koffieschenken in een verzorgingstehuis.

GOOI EN VECHTSTREEK
In Gooi en Vechtstreek zal tussen 13.00 tot 17.00 uur worden gestaakt. Alle politiebureaus in Gooi & Vechtstreek zijn dan gesloten voor het publiek. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP in Gooi en Vechtstreek. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Gooi en Vechtstreek wordt voorbereid.

GRONINGEN
In Groningen zal tussen 19.00 tot 23.00 uur worden gestaakt door de dienstdoende politiemedewerkers in de avonddienst, gedurende de voetbalwedstrijd FC GRONINGEN-NEC (aanvang 20.00 uur). Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Groningen. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Groningen wordt voorbereid.

Wij laten deze wedstrijd in de Euroborg doorgaan en organiseren als gezamenlijke bonden met onze leden een maximale veiligheid in en rond het stadion. Door massaal aanwezig te zijn bij de toegangen naar het stadion en op de tribunes laten wij zien dat wij een conflict hebben met onze werkgever (de Minister van Binnenlandse zaken) en niet de bevolking, in dit geval de supporters.

HAAGLANDEN
In Haaglanden zal tussen 10.00 en 14.00 uur het werk worden neergelegd. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV, VMHP en PVH. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Haaglanden wordt voorbereid.

De collega's van de volgende bureaus en onderdelen worden verzocht om omstreeks 10.00 uur het werk neer te leggen en naar het HB te komen, dit met uitzondering van de collega's die werkzaam zullen zijn in de gagarandeerde noodhulp.

* Onderdelen Directoraten: Haaglanden 1 en Haaglanden 2 te weten de operationele bureaus: Karnebeek, Jan Hendrikstraat, De Heemstraat, Hoefkade, Overbosch, Scheveningen, Segbroek, Loosduinen, Beresteinlaan, Zuiderpark en Ypenburg-Leidschenveen.
* Alle dienstonderdelen van HRM, Bedrijfsvoering, Bis, BRI, BRE, Doen, AT, Vreemdelingen Politie en Verkeer.

Na enkele sprekers zal een lunch worden aangeboden en zal de tekst van een petitie aan de waarnemend burgemeester van Den Haag worden samengesteld en worden overhandigd. Vanaf 14.00 uur wordt het werk weer hervat.

HOLLANDS MIDDEN
In Hollands Midden zal tussen 10.00 tot 14.00 uur worden gestaakt. Alle onderdelen en bureaus van het korps zijn dan voor het publiek gesloten. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP.

IJSSELLAND
In IJsselland zullen alle politiebureaus tussen 10.00 en 14.00 uur gesloten zijn. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen IJsselland. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio IJsselland wordt voorbereid. Per locatie zal de actie nader worden ingevuld. Daarbij valt te denken aan:
* Assisteren in een verzorgings- of verpleeghuis.
* In de wijk of buurt zwerfvuil verwijderen.
* Een competitie 'MENS ERGER JE NIET'.

KENNEMERLAND
Alle NPB-leden in Kennemerland worden opgeroepen vanaf 15.00 uur te staken en naar een demonstratieve bijeenkomst rond de Arena in Amsterdam te komen (tot 23.00 uur zie hierboven). Vanaf 15.00 uur zal er worden verzameld op de vier districtsbureaus in de regio waarna afgereisd zal worden naar Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst zullen de actievoerders

* uitleg krijgen over het doel van de acties, onze inzet en het bod van de minister;

* uitleg geven aan de bezoekers van de voetbalwedstrijd Ajax-Utrecht over hun actiedoelen.

KORPS LANDELIJKE POLITIEDIENSTEN (KLPD)
Binnen het KLPD wordt het werk neergelegd door de Dienst Waterpolitie.
* Binnen de unit Rivieren West staken de onderdelen Staf en Dienstleiding en Operationele Ondersteuning van 9.30 tot 14.00 uur.
* Binnen de unit Zeeuwse Stromen staken de bureaus Hansweert en Terneuzen van 7.00 tot 13.00 uur.

LIMBURG NOORD
In Limburg Noord zal tussen 10.00 tot 14.00 uur worden gestaakt. De actievoerders zullen een actievergadering bijwonen in de kantine van het IBT centrum te Sevenum. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Limburg Noord. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Limburg Noord wordt voorbereid.

LIMBURG-ZUID
In de regio Limburg-zuid wordt op 23 januari van 9.00 tot 16.00 uur een door de NPB georganiseerde werkonderbreking gehouden. Hierbij zijn alle korpsonderdelen betrokken. Andere vakbonden worden nadrukkelijk uitgenodigd. Omstreeks 9.00 uur wordt een ieder verwacht in de kantine op het hoofdbureau te Maastricht, waar de registratie plaatsvindt.

Vervolgens vertrekken de actievoerders te voet naar het Gouvernement. Omstreeks 11.30 uur wordt een petitie aangeboden aan de depute Lebens. Terug op het bureau worden de stakende collega's getrakteerd op een heerlijke kop soep (brood svp zelf meenemen.) In de middaguren zullen de actievoerders zich onder andere ezighouden met speciale actie richting het ministerie van BZ. Zoals bekend heeft minister Ter Horst vorige week een brief geschreven naar alle politiemensen. We zijn bezig een antwoordbrief op te stellen: een standaardbrief waar een ieder nog zijn naam aan kan toevoegen en een handtekening.

MIDDEN- EN WEST-BRABANT
In Midden- en West-Brabant zal tussen 8.00 tot 12.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Midden- en West-Brabant. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Midden- en West-Brabant wordt voorbereid. De medewerkers zullen in principe op hun werkplek aanwezig zijn. Voor deze werkonderbreking zullen geen gezamenlijke activiteiten plaatsvinden.

NOORD- EN OOST-GELDERLAND
In Noord- en Oost-Gelderland zal tussen 9.00 tot 17.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Noord- en Oost-Gelderland. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Noord- en Oost-Gelderland wordt voorbereid. Tijdens de staking zullen actievoerders voorlezen op lagere scholen in de regio als ondersteuning van de landelijke voorleesdag.

NOORD-HOLLAND NOORD
In Noord-Holland Noord zal tussen 14.30 tot 15.30 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP in Noord-Holland Noord. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden in Noord-Holland Noord wordt voorbereid.

De leden wordt gevraagd zich te verzamelen op het plein de Rode Steen in Hoorn. Er wordt gedebatteerd over het salaris en de voorstellen van de minister. Het motto van deze actie is 'BITTERBALLEN voor een BALLEN-CAO', de collega's krijgen een snack aangeboden. De burgemeester van Hoorn, plv korpsbeheerder, wordt gevraagd de actievoerders toe te spreken en zijn invloed in Haagse kringen aan te wenden. De bijeenkomst wordt afgesloten met het uitzwaaien van de collega's die per bus afreizen naar Amsterdam om daar de landelijke actie te ondersteunen (tot 23.00 uur zie hierboven).

ROTTERDAM-RIJNMOND
In Rotterdam-Rijnmond zal tussen 8.00 tot 12.30 uur worden gestaakt. Alle onderdelen en bureaus van het korps zijn dan voor het publiek gesloten. Deze landelijke actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond.

TWENTE
In Twente zal tussen 9.00 tot 13.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Twente. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Twente wordt voorbereid. Vanaf 9.00 uur zullen de stakers opgeroepen worden om naar het hoofdbureau te Enschede te komen, vanwaaruit in optocht naar de korpsbeheerder in Enschede gegaan zal worden voor het aanbieden van een petitie. Tevens zal een aantal stakers in het kader van het begin van de nationale voorleesdag gaan voorlezen op één of meerdere basisscholen in de regio Twente.

UTRECHT
In Utrecht zal tussen 11.30 tot 13.30 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond. De volgende bureaus zullen dan voor het publiek gesloten zijn: Utrecht-Centrum, Utrecht-Noord, Utrecht-West, Utrecht-Zuid, Veenendaal, Zeist, Amersfoort, Baarn, Maarssen, Nieuwegein, Woerden, Houten en Leusden.

VTSPN
Als onderdeel van de landelijke politiestaking tegen het CAO-beleid van minister Ter Horst zal vandaag ook binnen de VTSPN vier uur het werk worden neergelegd, om precies te zijn tussen 10.00 tot 14.00 uur.

ZAANSTREEK-WATERLAND
In Zaanstreek-Waterland zal tussen 10.00 tot 15.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Zaanstreek-Waterland. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Zaanstreek-Waterland wordt voorbereid.

Om 10.00 uur zullen de actievoerders in de kantine/sporthal van bureau Guishof worden ontvangen met muziek. Vanaf 10.15 uur zullen vakbondsbestuurders het woord voeren over het hoe en waarom van de acties en de meningen over het laatste CAO-bod van minister Ter Horst gepeild worden. Tussen 11.30 en 12.30 uur wordt er in groepen geluncht.

Vanaf 12.00 uur vertrekken er in bussen groepen actievoerders naar winkelcentra in de regio. Tussen 13.00 en 14.30 zullen deze winkelcentra door zichtbare actiebeveiliging behoren tot de meest beveiligde centra in Nederland. Uiteraard zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om het publiek nader te informeren over de CAO-ontwikkelingen. Tussen 14.30 en 15.00 uur wordt de actie afgesloten en keert iedereen terug naar de eigen werklokatie.

ZEELAND
In Zeeland zal tussen 10.00 tot 14.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Zeeland. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio Zeeland wordt voorbereid.

De actievoerders zullen zich verzamelen op het bureau Segeersingel 10 en op het bureau Achter de Houttuinen 10 te Middelburg. Vanaf deze plaatsen zullen de collega's in een optocht lopend naar de Markt te Middelburg gaan, waar een petitie zal worden aangeboden aan de korpsbeheerder. Op de markt zal muziek ten gehore gebracht worden en zullen gastsprekers van de bonden de actievoerders toespreken. Hierna gaan de collega's te voet weer terug naar de verzamelplaatsen.

ZUID-HOLLAND ZUID
In Zuid-Holland Zuid zal tussen 9.30 tot 14.00 uur worden gestaakt. Deze actie wordt ingezet door de Nederlandse Politiebond en ondersteund door de ACP, ANPV en de VMHP binnen Zuid-Holland Zuid. Dit houdt in dat de actie door de gezamenlijke bonden binnen de regio wordt voorbereid.

Het voorlopige programma van deze staking luidt als volgt: 9.30 uur: verzamelen in het regioburo Vissersdijk Dordrecht 10.00 uur: spreker
10.30 uur: gelegenheid om iets te nuttigen, verzamelen voor het gebouw en opstellen protestmars
11.00 uur: vertrek richting stadskantooor Dordrecht 12.15 uur: overhandigen petitie aan de korpsbeheerder R.Bandell (burgemeester van Dordrecht)
12.30 uur: terug naar regioburo
13.15 uur: warme ontvangst met winterkost door de korpschef 14.00 uur: einde actie.

Gepubliceerd op 22 januari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.