Ingezonden persbericht


Onderzoek Business Software Alliance: terugdringen softwarepiraterij levert grote economische winst op

Illegale pc-software heeft negatief effect op banen, economische groei en IT-sector

Amsterdam, 22 januari 2008 - Het terugdringen van illegale pc-software in Nederland gedurende de komende vier jaar betekent een enorme impuls voor de IT-sector. Het aanpakken van softwarepiraterij leidt tot 3.408 nieuwe banen en een groei van de Nederlandse economie met 1,6 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software.

Het onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door de International Data Corporation (IDC), stelt dat de IT-sector reeds een enorme bijdrage levert aan de banenmarkt, aan de belastinginkomsten en aan het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland. Het is de verwachting dat in 2011 de IT-sector in Nederland 150.382 banen zal omvatten, 16,9 miljard euro aan IT-bestedingen genereert en meer dan 17,6 miljard euro aan belastinginkomsten.

In Nederland is 29 procent van alle pc-software illegaal. Wanneer dit percentage in de komende vier jaar met tien procentpunten wordt verlaagd, dan zal dat een sneeuwbaleffect hebben op de economie. Volgens het onderzoek levert de verlaging van tien procent in Nederland 3.408 extra banen op, 439 miljoen euro aan extra belastinginkomsten en ruim 1,2 miljard euro aan extra bestedingen aan IT. Het gevolg is een groei van de Nederlandse economie met 1,6 miljard euro.

"Als landen stappen ondernemen om illegale software terug te dringen, heeft iedereen daar profijt van", zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland. "Het levert meer en betere banen op, een stabieler zakelijk klimaat en een grotere bijdrage aan de economie van de toch al sterke IT-sector. Het aanpakken van illegale software levert tastbare winst op voor overheden en (lokale) economieën."

IDC concludeert dat bovenop elke euro die een bedrijf besteedt aan legale software, nog eens 1,25 euro wordt gespendeerd aan bijkomende diensten, zoals installatie, training en onderhoud. Het grootste gedeelte van dit geld wordt besteed aan softwarediensten bij lokale bedrijven. Daarmee blijft het merendeel van de winst die de verlaging van het percentage illegale pc-software oplevert, in eigen land.

Onderzoek van IDC in mei 2007, in opdracht van BSA, wees al uit dat ongeveer 29 procent van alle software op pc's in 2006 illegaal was. BSA werkt hard aan de bewustwording in het mkb van de risico's en juridische consequenties van het gebruik van pc-software zonder licentie.

"De aanpak van softwarepiraterij is belangrijk voor het bedrijfsleven. Het verkleint namelijk de juridische en bedrijfsrisico's van het gebruik van ongelicenceerde software", zegt John Gantz, hoofd Onderzoek bij IDC. "Software heeft de unieke eigenschap dat het waarde creëert in andere sectoren. Beleidsmakers moeten daarom met dwingende plannen komen om de softwarepiraterij aan te pakken. Alleen dan kunnen we de economische vruchten plukken van een sterke software- en IT-sector."

BSA moedigt wereldwijd overheden die van de voordelen van het reduceren van illegale software willen profiteren, aan de volgende stappen te ondernemen:
- actualiseer de Auteurswet door de regels van de World Intellectual Property Organization (WIPO) te implementeren;
- stel strikte maatregelen op ter controle van de wet, zoals voorgeschreven door de Wereldhandelsorganisatie (WHO), inclusief krachtige antipiraterijwetten;
- zet gericht overheidsmiddelen in bij het bestrijden van het piraterijprobleem, zoals nationale opsporingsteams voor illegale software, internationale samenwerking en meer opleiding voor lokale ambtenaren;
- verbeter de kennis en bewustwording bij het publiek;
- geef het goede voorbeeld en eis van de publieke sector dat deze alleen met legale software werkt.

Het nieuwe BSA/IDC-onderzoek is online beschikbaar op www.bsa.org/idcstudy. Het onderzoek brengt de economische gevolgen van het bestrijden van illegale software in 42 landen uitgebreid in kaart. De basis van dit onderzoek is het Piracy Impact Model (PIM) van IDC. In dit model worden gegevens ingevoerd van marktonderzoek over de gehele wereld op het gebied van IT-bestedingen en softwarepiraterij, samen met cijfers over IT-werkgelegenheid en IT-gerelateerde belastingen.

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn Adobe, Altinum, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Centennial, CNC, Corel, Mamut, Mathworks, Microsoft, Microstar, Monotype, O&O, Quark, Siemens PLM Software, Solid Works, Symantec en Tekla.. Associate BSA-leden zijn Attachmate, Mamut, Microstar en OWG. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Over IDC
IDC is een van 's werelds meest gerenommeerde marktanalyse- en adviesbureaus op het gebied van informatietechnologie en telecommunicatie. IDC analyseert en voorspelt technologische trends, op basis waarvan haar klanten gedegen strategische beslissingen kunnen nemen als het gaat om IT-aankopen en businessstrategie. Meer dan 900 IDC-analisten in 90 landen verzorgen lokale expertise en inzicht in de technologiemarkten. Al 43 jaar vertrouwen directeuren en IT-managers op het advies van IDC om keuzes te maken, die bijdragen aan het succes van hun organisatie. IDC is een onderdeel van IDG, gespecialiseerd in technologie media, onderzoek en evenementen. Meer informatie over IDC is te vinden op: www.idc.com.

Noot voor de redactie,