Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 januari 2008

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

over de aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan.


1. Heeft u kennisgenomen van de aanstelling van Janjaweed-leider Musa Hilal als adviseur van de regering van Sudan?


2. Kunt u via uw eigen bronnen de feitelijke inhoud van het bericht bevestigen?


3. Bent u het met mij eens dat het een schande is dat één van de vermoedelijke organisatoren van de genocide in Darfur wordt aangesteld als adviseur van de Sudanese regering?


4. Hoe groot acht u de kans dat Musa Hilal in de toekomst zal worden aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag?


5. Bent u het met mij eens dat de aanstelling van Musa Hilal schadelijk is voor de komende vredesbesprekingen tussen de regering en rebellen in Darfur?


6. Hoe beoordeelt u de aanstelling van Musa Hilal? Maakt de Sudanese regering niet gewoon een "lange neus" naar de internationale gemeenschap, net zoals zij deed bij aanstellingen van de door het Internationaal Strafhof gezochte personen Ahmed Haroun en Ali Kosheib?


7. Heeft u uw ongenoegen over de aanstelling van Musa Hilal bij de Sudanese regering kenbaar gemaakt of gaat u dat doen? Zo ja, wanneer en op welke wijze? Zo niet, waarom niet?


8. Bent u voorts voornemens om deze kwestie via de Verenigde Naties bij de Sudanese regering aan de orde te stellen? Zo ja, wanneer en op welke wijze zult u hiervoor ijveren? Zo niet, waarom niet?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl