Ingezonden persbericht


ZANZIBITS: creatieve ICT-kennis delen met jongeren op Zanzibar Nederlander neemt initiatief voor film en multi-media school op Zanzibar

Amsterdam, 22 januari 2008 ­ In samenwerking met Butterfly Works en reclameburo Conspiracy Concepts is deze week het Zanzibits initiatief van start gegaan. Stichting Zanzibits biedt de kansarmere jeugd van het Oost Afrikaanse Zanzibar de mogelijkheid een betere toekomst op te bouwen door hen een gratis film en multimedia opleiding te laten volgen. Hoofddoel is de digitale kloof tussen de plaatselijke bevolking en de rest van de wereld dichten en gaandeweg baangaranties voor de studenten te creëren.

PC-analfabetisme
Jongeren in Zanzibar zijn wel gemotiveerd om een multimedia opleiding te volgen, maar de middelen ontbreken. 80 procent van de jongeren zijn na hun middelbare school niet in staat een vervolgopleiding te volgen, omdat hun financiële situatie dat niet toelaat. Om deze reden blijft PC-analfabetisme bestaan in grote gebieden van Tanzania. Jongeren kunnen geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten uit andere culturen en de digitale maatschappij waarin wij leven. Zanzibits wil de digitale achterstand inhalen en `cross cultural exchange' bevorderen.

Centrum voor film en multimedia
De non profit organisatie Zanzibits opent in
maart 2008 het eerste centrum voor Film en
Multimedia in Zanzibar. Per jaar worden in
samenwerking met de locale overheid en
jeugdorganisaties 30 jongeren geselecteerd
die de motivatie en potentie hebben om de
opleiding af te ronden. Zij krijgen één jaar lang
gratis les van professionele begeleiders uit
Nederland, Kenia en Tanzania. De hoofdtrainer
van Zanzibits is een student van de eerste
lichting van het succesvolle Nairobits, een
initiatief van Butterfly Works (Return to Sender). De leerlingen die succesvol het hoogte niveau
weten af te ronden, kunnen rekenen op een
stage en loopbaanbegeleiding. Zo krijgen ook
de jongeren uit de armste gezinnen kans op
een beter leven.

Van cybercafé tot centrum voor film en multimedia
De Nederlandse initiatiefnemer van Zanzibits, Guy Mullens, is ruim tien jaar werkzaam in de webdevelopment en IT sector. Inmiddels is hij woonachtig op Zanzibar en zag dat het tijd was om zijn ICT-kennis te delen met de plaatselijke bevolking. Guy: "Mijn eerste idee was om een cybercafé te openen aan de oostkust van Zanzibar. Ik wilde de lokale jongeren daar gratis internet en IT- les geven. Ik ben naar the Ministry of Education gestapt om hulp te vinden bij het opzetten van het project". De overheid in Tanzania omarmt dit soort initiatieven omdat het noodzakelijk is om het lage kennisniveau op ICT gebied aan te pakken bij de wortels: jongeren. Uiteindelijk is, in samenwerking met the Ministry for Woman, Children and Youth Development en Butterfly Works het plan uitgebreid tot Zanzibits.

Benefiet diner
Op zaterdag 19 januari is er een benefiet diner en veiling georganiseerd om geld in te zamelen voor de opening van de Zanzibits School. Tijdens het diner werden allerlei stukken geveild, van exotische kamerplanten tot een all in reis naar Barcelona. Dankzij de verdubbeling van de Wilde Ganzen en het NCDO is er die avond voldoende opgehaald om de inrichting van de school, het aanschaffen van de computers en de cash flow van het eerste schooljaar te dekken. Het Zanzibits centrum voor film en multimedia opent haar deuren in maart 2008.

Voor meer informatie of het volledige businessplan: www.zanzibits.com.

Oude computers, laptops, filmcamera's, digitale fototoestellen, etc. zijn bij Zanzibits altijd meer dan welkom!

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Guy Mullens : Tel. +31 6 43 599 500 of + 255 786 266 941, Mail. guy@zanzibits.com, Web. www.zanzibits.com


---- --