Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 22 januari 2008

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 5125 voor slachtoffers van overstromingen in Zuidelijk Afrika

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 5125 voor de slachtoffers van de overstromingen in Mozambique, Zambia, Malawi en Zimbabwe. In het zuidelijk deel van Afrika heeft hevige regenval ervoor gezorgd dat een aantal rivieren, waaronder de Zambezi, uit zijn oever is getreden. Meer dan honderdduizend mensen worden bedreigd door het water. 55.000 mensen hebben huis en haard moeten verlaten naar hoger gelegen gebieden en verblijven in tijdelijk onderkomens. Wegen en bruggen zijn vernietigd, vee en oogsten zijn beschadigd.

Hevige regenval is tijdens het regenseizoen niet ongebruikelijk, maar de regen is heviger en houdt al langere tijd aan. De meest getroffen gebieden zijn Sofala, Zambezia en Tete. Zo'n 30.000 hectare landbouwgebied is overstroomd in Mozambique, wat grote impact zal hebben op voedselvoorziening dit jaar. In verschillende gemeentes is al cholera geconstateerd en het Rode Kruis vreest de uitbraak van andere ziektes. Het Rode Kruis houdt er rekening mee dat het tot april kan blijven regenen waardoor het aantal slachtoffers en de humanitaire nood zal toenemen.

Ongeveer 500 vrijwilligers van het Mozambikaanse Rode Kruis zijn actief om te helpen bij de evacuaties, voorlichting over hygiëne te geven, water te zuiveren en latrines te bouwen. Het Rode Kruis zamelt geld in om de slachtoffers te kunnen voorzien van hulpgoederen. Onder meer voedsel, kleding, tenten, dekens, muskietennetten, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn hard nodig. Op de lange termijn zet het Rode Kruis zich in om ervoor te zorgen dat mensen hun bestaan weer kunnen opbouwen


---

Noot voor de redactie,