Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 januari 2008

Alkmaar investeert in mensen met unieke aanpak Focus2Move Alkmaar neemt na de invoering van LBU (Loon Boven Uitkering) opnieuw het voortouw met een uniek pilotproject: Focus2Move. De LBU-aanpak voorkomt dat mensen in de bijstand raken. Het Focus2Move project is daarna een extra middel om de mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden Het aantal nieuwe klanten van de Sociale Dienst dat in een bijstandsuitkering terechtkomt, is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Nu gaat Alkmaar een nog grotere uitdaging aan: mensen die al gebruik maken van een bijstandsuitkering aan structureel werk helpen.

Mensen die bij de Sociale Dienst aankloppen, krijgen geen uitkering maar een baan aangeboden. In 2002 was Alkmaar de eerste gemeente in Nederland die op deze manier te werk ging om te voorkomen dat mensen in de bijstand raken. Inmiddels is ervaring opgedaan met de LBU-aanpak en nu is de tijd rijp om mensen vanuit de bijstand via het Focus2Move project effectief te begeleiden naar structureel werk.

Wethouder Rian van Dam van Sociale Zaken beschouwt dit als een grote uitdaging. 'Zolang er een kans is dat mensen zelfstandig deel kunnen uitmaken van de samenleving, moet je als overheid het onderste uit de kan halen om dat mogelijk te maken. En werk is de beste manier om mensen te laten deelnemen aan de samenleving.'

'Met Focus2Move ontwikkelen we een instrument om ook mensen aan het werk te helpen voor wie de afstand tot de arbeidsmarkt groter is dan voor de doelgroep van Loon Boven Uitkering. Dit vraagt uiteraard een grote inspanning. Het zal ook niet in alle gevallen haalbaar zijn; mensen die het niet redden, kunnen uiteraard blijven rekenen op een basis inkomen bijvoorbeeld in de vorm van Bijzondere Bijstand en Aanvullende Bijzondere Bijstand. Ons uitgangspunt is: iedere Alkmaarder die we met onze nieuwe aanpak uit een bijstandssituatie weten te krijgen, telt. De gemeente is bereid daar fors in te investeren.'

Hoe werkt het?
De deelnemers aan Focus2Move krijgen een uniek tweesporentraject aangeboden. Ze gaan direct aan de slag via een tijdelijk arbeidscontract bij het Werkvoorzieningschap Noord-Kennemerland (WNK). Tegelijkertijd worden obstakels die hen belemmeren in hun functioneren, weggenomen of hanteerbaar gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van schuldhulpverlening, maatschappelijk werk of verslavingszorg. Deze werkwijze combineert dus een belangrijke succesfactor van het bestaande LBU-concept - meteen aan het werk, waardoor men werkritme, zelfvertrouwen en ervaring met contacten op de werkvloer opdoet - met individueel maatwerk. Als mensen vervolgens doorstromen naar een reguliere baan, krijgen ze bovendien een jaar lang baanbegeleiding. Focus2Move gaat dus verder dan alleen het begeleiden naar werk; het traject voorziet ook in instrumenten om mensen te helpen hun baan te behouden.

Ambities
Uit cijfers van onderzoeksbureau Ape bleek onlangs dat Alkmaar van alle grote steden de afgelopen twee jaar de grootste uitstroom van het aantal bijstandsgerechtigden kende. 'Een direct gevolg van onze LBU-aanpak,' aldus wethouder Van Dam, 'en daar ben ik geweldig trots op. Toch is dit voor ons geen reden tevreden achterover te leunen. We hebben ambities te over. Zo werken we eraan om beter in kaart te brengen hoe het de mensen vergaat die geen gebruik maken van een tijdelijk arbeidscontract bij het WNK, maar ook niet bij de Sociale Dienst terugkomen voor een uitkering.

Daarnaast gaan we een grote inspanning leveren om te zorgen dat meer mensen vanuit hun tijdelijke plek bij het WNK langdurig en duurzaam doorstromen naar een reguliere baan. Daarna blijft de gemeente ze volgen en indien nodig ondersteunen. Dat is het unieke van dit Focus2Move project. In eerste instantie wordt het traject aangeboden aan een beperkt aantal bijstandsgerechtigden, dat stap voor stap wordt uitgebreid. Er zijn momenteel 100 klanten werkzaam volgens het concept Focus2Move. De verwachting is dat er jaarlijks 175 klanten gebruik gaan maken van dit unieke Focus2Move project.