Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 22 januari 2008

Meer vrijheid 65-plussers in de bijstand

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer verlicht het regime van de bijstand voor 65-plussers. Bij de behandeling van de Wet Werk en Bijstand diende vice fractievoorzitter Mariëtte Hamer een amendement in om de maximale vakantietermijn voor gepensioneerden in de bijstand te verlengen van 13 naar 26 weken. Nu is het nog zo dat 65-plussers met een onvolledige AOW onnodig worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. In het debat over onvolledige AOW dat op 17 januari werd gehouden zegde staatssecretaris Aboutaleb al aan de PvdA fractie toe de uitvoering van de aanvullende bijstand voor deze groep verder te vereenvoudigen.

Een groot deel van de 65-plussers die geen volledige AOW-uitkering ontvangen, doet een beroep op aanvullende bijstand. Deze wet zorgt ervoor dat iedereen in Nederland verzekerd is van een inkomen én dat mensen worden gestimuleerd aan het werk te gaan. Zo schrijft de Wet Werk en Bijstand voor dat 65-plussers slechts 13 weken per jaar in het buitenland mogen verblijven. 'Dat is logisch als je nog een werkplicht, een scholingsplicht of een integratieplicht hebt', vindt Hamer. 'Mensen die ouder zijn dan 65 hebben die plicht niet. Waarom zou je ze dan zoveel beperken in hun vrijheid, alleen omdat ze ¤200 peer maand aan bijstand krijgen?'

Voor het amendement is een meerderheid in de Kamer door de steun van PvdA, SP, GroenLinks, Christen Unie, D'66 en de Partij voor de Dieren. Volgende week wordt er over dit amendement gestemd.



Partij van de Arbeid