Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Kwaliteit hondenpenning moet veel beter

Kwaliteit hondenpenning moet veel beter

22-01-2008 * Volgens de SP moet de kwaliteit van de hondenpenningen veel beter worden. Nu gaan veel penningen geen hondenleven lang mee, terwijl de jaarlijkse hondenpenning afgeschaft is. SP-raadslid Laurens Ivens: "Hondenbezitters worden hierdoor nodeloos op kosten gejaagd om nieuwe penningen te bestellen. De kwaliteit van de hondenpenning dient te verbeteren of de jaarlijkse penning moet weer ingevoerd worden." Laurens Ivens
Tegenwoordig worden hondenbezitters die met een hond lopen die geen penning om heeft beboet. De boete is 25 euro voor degene die geen penning heeft maar wel hondenbelasting betaalt en 250 euro voor degene die zowel het een als het ander niet heeft. Ben je de penning van je hond kwijt en wil je een nieuwe hebben dan betaal je 13 euro. Voor dit bedrag mag je volgens de SP wel een goede hondenpenning verwachten. Een penning die een hondenleven (al snel zo'n 15 jaar) mee kan gaan.

De kwaliteit van de hondenpenning valt echter nogal tegen: de penning geeft af, het nummer is na enkele maanden dragen nauwelijks meer leesbaar en ook het gaatje in de penning zit te dicht tegen de rand gepositioneerd. Dit zou allemaal nog niet zo erg zijn als de gemeente de hondenbezitter elk jaar een nieuwe penning gaf, zoals dat vroeger, voor 5 jaar, gebeurde. Echter nu de gemeente dat niet meer doet en wel torenhoge boetes rekent, zal er iets aan de kwaliteit moeten verbeteren.

De belastingdienst weet dat en geeft mensen die klagen over de kwaliteit gratis een nieuwe. De SP vindt dat niet zoals het hoort. Ivens: "Als de gemeente hondenbelasting eist dan mag de betaler op haar beurt ook enige kwaliteit verwachten. Er moet kortom een betere penning komen, of de gemeente moet iedere hondenbezitter jaarlijks een nieuwe penning geven." De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.